Hoe moet ik vogels voeren?

vogels voeren
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
404

De winter is de beste tijd om de tuin vogels voeren je hobby te maken! Insecten verdwijnen onder de grond, bessen zijn geplukt en regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter, waardoor vogels minder tijd hebben om voedsel te zoeken.

Onze gevederde vrienden hebben extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, maar vinden minder voedsel in de natuur. Daarom is het belangrijk om van december tot april voedsel met een hoog vetgehalte aan te bieden, zoals vetbollen, pindaslingers, pindakaas en halve kokosnoten. Zorg ervoor dat je voedertafel goed gevuld is.

Hier zijn 5 tips voor het voeren van vogels:

Tip 1: Voer vogels het hele jaar door, maar vooral tijdens vorst en/of sneeuwval. Hang vetbollen alleen op tijdens vorst. Wil je ze aan de schutting hangen, maar heb je er geen? Klik dan hier voor onze blog over het plaatsen van een schutting.

Tip 2: Voer niet te veel tegelijk en bij voorkeur 's ochtends en tegen het einde van de middag. Vogels hebben na een lange, koude nacht behoefte aan een stevig ontbijt, en tegen de avond eten ze veel om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dit kan muizen en ratten aantrekken.

Tip 3: Geef geen voedsel waar zout, kaas of brood in verwerkt is.

Tip 4: Voedsel dat gemakkelijk bevriest, zoals appels, kun je het beste als geheel aanbieden, niet in kleine stukjes.

Tip 5: Let op de kwaliteit van het vogelvoer, want dit kan sterk verschillen. Gezond voer zorgt voor gezonde vogels.

Vogels voeren in de lente, zomer, herfst en winter

Vogels gebruiken het voedsel dat je aanbiedt als aanvulling op wat ze in de natuur vinden. In elk seizoen kun je vogels voeren.

Lente: In de lente zijn veel vogels te druk bezig met het bouwen van hun nest en zoeken ze natuurlijker voedsel voor hun baby’s. Alleen de volwassen vogeltjes profiteren nu van het voer dat je aanbiedt. Het voedsel moet nu meer kalk en eiwitten bevatten, zoals meelwormen of fijngestampte eierschalen. Vetbollen en pinda's kun je nu beter niet meer aanbieden.

Lees ook:  Hoe kan je een Smartphone reparatie zelf uitvoeren?

Zomer: In de zomer gaan vogels zelf op zoek naar wormen en insecten die ze nodig hebben. Help ze door planten in je tuin te plaatsen die insecten aantrekken. Door je gazon te besproeien, lok je regenwormen.

Herfst: In de herfst zijn vogels actief op zoek naar voedselplekken voor de winter. Door nu te voeren, weten ze dat ze in jouw tuin terecht kunnen. Alleen als het erg koud wordt, kun je vetbollen en pindaslingers aanbieden. Ook meelwormen zullen nu erg gewaardeerd worden.

Winter: In de winter hebben vogels veel extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot februari kun je vetrijk voedsel aanbieden. Wil jij je huis winterklaar maken? Klik dan hier voor onze blog met handige tips.

Kortom

Het voeren van vogels in de tuin is een waardevolle activiteit, vooral tijdens de wintermaanden. In deze periode ervaren vogels moeilijkheden bij het vinden van voedsel vanwege beperkte natuurlijke bronnen en ongunstige weersomstandigheden.

Door voedsel met een hoog vetgehalte aan te bieden, zoals vetbollen, pindaslingers, pindakaas en halve kokosnoten, kunnen we onze gevederde vrienden helpen voldoende energie te verkrijgen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hoewel de winter de ideale tijd is om vogels te voeren, kunnen we ook in andere seizoenen bijdragen aan hun voedselvoorziening. Door het hele jaar door aandacht te besteden aan de behoeften van vogels, dragen we bij aan hun overleving en welzijn.

Klik hier voor onze blog over het snoeien van een appelboom.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek