Hoe installeer je een stekker in huis?

stekker bachmann evoline
Waldo Taekema
Waldo Taekema
25/08/2023
205

In ons moderne leven zijn elektrische apparaten niet meer weg te denken. Van laptops tot koffiezetapparaten, we hebben ze allemaal nodig om onze dagelijkse routine soepel te laten verlopen. Maar om deze apparaten van stroom te voorzien, hebben we een stekker nodig - en soms hebben we er meer nodig dan de standaard stopcontacten ons kunnen bieden. Gelukkig is het installeren van stekkerdozen een klus die je zelf kunt uitvoeren, zelfs als je geen elektrisch genie bent.

Stap 1: Veiligheid voorop

Voordat je begint, is het van cruciaal belang om veiligheid voorop te stellen. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je in een veilige omgeving werkt voordat je begint met het installeren van stekkerdozen:

 • Schakel de stroom uit
  Zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar het gebied waar je de stekkerdoos wilt installeren, is uitgeschakeld. Ga naar de meterkast en schakel de betreffende schakelaar uit om ervoor te zorgen dat er geen elektriciteit loopt tijdens de installatie.
 • Gebruik beschermende uitrusting
  Draag indien mogelijk handschoenen en veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren tijdens het installatieproces.
 • Controleer de stroom
  Gebruik een spanningstester om te controleren of er echt geen stroom meer staat op de plek waar je gaat werken. Dit is een extra voorzorgsmaatregel om er zeker van te zijn dat je veilig kunt beginnen.
 • Werk in een goed verlichte ruimte
  Zorg ervoor dat je voldoende licht hebt om nauwkeurig te werken en mogelijke fouten te voorkomen.

Door deze veiligheidsstappen te volgen, creëer je een veilige omgeving om de installatie van stekkerdozen te starten en minimaliseer je de risico's tijdens het proces.

Stap 2: Installeer je stekkers op de juiste locatie

Het kiezen van de juiste locatie voor de stekkerdoos is van groot belang om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal is en gemakkelijke toegang biedt tot je aangesloten apparaten. Volg deze stappen om de ideale locatie te bepalen:

 • Handig en toegankelijk
  Kies een plek die gemakkelijk toegankelijk is, zodat je zonder gedoe apparaten kunt aansluiten en loskoppelen. Denk aan plaatsen zoals je bureau, de keuken of het entertainmentcenter.
 • Afstand tot stopcontact
  Houd rekening met de afstand tot het dichtstbijzijnde stopcontact. Een te grote afstand kan leiden tot onhandige verlengsnoeren, terwijl een te korte afstand de flexibiliteit beperkt.
 • Veiligheid
  Zorg ervoor dat de gekozen locatie veilig is en niet vatbaar voor vocht of extreme temperaturen. Plaats de stekkerdoos bijvoorbeeld niet direct naast een waterbron.
 • Esthetiek
  Overweeg ook de esthetische aspecten. Kies een locatie waar de stekkerdoos niet prominent aanwezig is en niet afbreuk doet aan het interieur.
 • Stabiliteit
  Plaats de stekkerdoos op een stabiel oppervlak om te voorkomen dat deze per ongeluk wordt verplaatst of omvalt.

Door deze overwegingen in gedachten te houden, kun je een geschikte locatie kiezen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is voor het plaatsen van je stekkerdoos.

Lees ook Hoe installeer je rolgordijnen?

evoline bachmann stekkerdozen stekker

Stap 3: Bereid de kabel voor

Als je eenmaal de locatie hebt bepaald, is het tijd om de kabel voor te bereiden. Snijd een stuk kabel af dat lang genoeg is om van het stopcontact naar de gewenste locatie te reiken.

Stap 4: Sluit de kabel aan op de stekkerdoos

Nu je de juiste locatie hebt bepaald, is het tijd om de kabel aan te sluiten op de stekkerdoos. Volg deze stappen om dit op de juiste manier te doen:

 • Type stekkerdoos
  Controleer eerst het type stekkerdoos dat je hebt, zoals een Evoline stekkerdozen. Deze merken hebben vaak aansluitpunten aan de achterkant van de stekkerdoos voor de kabels.
 • Kabel voorbereiden
  Strip voorzichtig een klein stukje van de buitenisolatie van de kabel af. Hierdoor krijg je toegang tot de individuele draden binnenin: meestal bruin voor fase, blauw voor nul en groen/geel voor aarde.
 • Juiste aansluitpunten
  Sluit de draden aan op de juiste aansluitpunten aan de achterkant van de stekkerdoos. Volg de kleurcodes om ervoor te zorgen dat je de draden correct aansluit. Dit is essentieel om een veilige elektrische verbinding te garanderen.
 • Bevestiging
  Zorg ervoor dat de draden stevig zijn bevestigd aan de aansluitpunten. Gebruik indien nodig schroeven of klemmen om ervoor te zorgen dat de draden niet losraken.
 • Controle
  Voordat je verder gaat, controleer je nogmaals of alle draden correct zijn aangesloten. Een verkeerde aansluiting kan leiden tot storingen of zelfs gevaarlijke situaties.
Lees ook:  Hoe ga je het meest ontspannen op vakantie?

Tip: Bekijk hier de Bachmann stekkerdozen

Door deze stappen te volgen en aandacht te besteden aan de juiste kleurcodes en bevestiging, zorg je ervoor dat de kabel veilig en betrouwbaar is aangesloten op de stekkerdoos van jouw keuze.

Stap 5: Bevestig de stekkerdoos

Nu je de kabel correct hebt aangesloten op de stekkerdoos, is het tijd om de stekkerdoos zelf te bevestigen. Hier volgen de stappen om dit op een veilige manier te doen:

 • Type bevestiging
  Controleer het type bevestigingsmogelijkheden dat bij jouw stekkerdoos hoort. Vaak kun je kiezen uit schroeven, pluggen en/of dubbelzijdig tape.
 • Positionering
  Plaats de stekkerdoos op de gewenste locatie, rekening houdend met de eerder gekozen plek en de afstand tot het stopcontact. Zorg ervoor dat de stekkerdoos gemakkelijk toegankelijk is voor het aansluiten van apparaten.
 • Bevestigen
  Als je schroeven gebruikt, markeer dan eerst de plekken waar de schroeven moeten komen. Boor indien nodig gaten en schroef de stekkerdoos stevig vast. Bij pluggen kun je gaten boren, de pluggen erin steken en de stekkerdoos erop drukken. Voor dubbelzijdig tape verwijder je de beschermende laag en druk je de stekkerdoos stevig op zijn plaats.
 • Stevigheid
  Zorg ervoor dat de stekkerdoos stevig en stabiel is bevestigd. Geef een voorzichtige duw om te controleren of er geen wiebelende beweging is. Een solide bevestiging is essentieel om te voorkomen dat de stekkerdoos losraakt of valt.
 • Controle
  Nadat je de stekkerdoos hebt bevestigd, controleer je opnieuw of alles stevig vastzit. Dit voorkomt mogelijke problemen in de toekomst.

Door deze stappen te volgen, kun je er zeker van zijn dat de stekkerdoos veilig en stevig is bevestigd op de gewenste locatie. Dit zorgt niet alleen voor gemakkelijke toegang tot stopcontacten, maar ook voor een opgeruimde en georganiseerde uitstraling in huis.

Stap 6: Test de aansluiting

Voordat je alles weer in elkaar zet, is het slim om de aansluiting te testen. Schakel de stroomtoevoer weer in en sluit een apparaat aan op de stekkerdoos. Controleer of het goed werkt en er geen vonken of rook zijn.

Stap 7: Werk de kabels netjes weg

Om een professionele uitstraling te krijgen, werk je de kabels netjes weg. Gebruik kabelgoten of clips om de kabels langs de muur of vloer te leiden en te voorkomen dat ze in de weg hangen.

Met deze stapsgewijze gids en de juiste stekkerdozen aan je zijde kun je nu zelfverzekerd aan de slag gaan om extra stopcontacten in je huis te installeren. Dus waar wacht je nog op? Tijd om die elektrische apparaten te laten dansen zonder je zorgen te maken over een gebrek aan stroom!

lees ook https://5minuten.tv/hoe-installeer-je-een-permanente-airco/

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek