Hoe kan je ontspullen als Marie Kondo?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
537

Opruimgoeroe Marie Kondo was al ontzettend populair, maar kreeg een nieuwe schare fans door haar eigen Netflix-serie. De Japanse minimalist leert haar fans hoe ze blijvend kunnen ontspullen, waardoor ze een opgeruimd huis en leven krijgen. Lees hier hoe ze dat doet.

 1. Stop met opruimen

  Opruimen is eigenlijk een misleidende term, want Marie Kondo verbiedt je juist om op te ruimen. Opruimen is niet meer dan spullen netjes ordenen en weer op zijn plek leggen. Het heeft geen blijvend effect, want in no time is alles weer eenzelfde rotzooi. Om echt blijvend resultaat te boeken, moet je eerst ontspullen. Je moet vooral veel wegdoen. Pas als je daarmee klaar bent, mag je de spullen die je overhoudt, in je kasten opruimen.

 2. Werk per categorie

  Waar je eerste neiging is om per kast te kijken wat je weg zou willen doen, werkt Marie Kondo met categorieën. Ze gaat uit van kleding, boeken, papier, overige (komono) en spullen met emotionele waarde. Dus ligt jouw kleding in twee verschillende kasten, staat er nog een doos op zolder en hangen je jassen aan de kapstok? Veeg alles bij elkaar op een hoop en ga niet kast voor kast of ruimte voor ruimte te werk.

 3. Begin makkelijk

  Het is niet makkelijk om spullen weg te doen. Er zijn duizend (drog)redenen om het allemaal te willen houden. Je vindt het zonde, het was een cadeau, of wat als het ooit nog van pas komt? Begin daarom makkelijk en eindig moeilijk. Marie Kondo start daarom bij het ontspullen met de categorie kleding. Iedereen heeft wel kleding die eigenlijk te klein is. Wat al lang versleten is, of al niet meer jouw stijl is. Zo krijg je makkelijk de smaak te pakken. Als je dan uiteindelijk bij het moeilijkste uitkomt, de spullen met emotionele waarde, weet jij al precies hoe je het beste keuzes kan maken.

 4. Kies voor wat je blij maakt

  Heb je wel eens gehoord van de term ‘sparkjoy’? Marie Kondo houdt er maar niet over op. Zij pleit ervoor om alleen te houden wat je blij maakt. Laat alles door je handen gaan en vraag je af: ‘does it spark joy’? Als het antwoord negatief is, dan moet het weg. En alles wat je blij maakt, kan je houden.

 5. Haal alles uit de kast

  Maak niet de fout om je kledingkast te openen en daar op geheugen de items uit te plukken die weg kunnen. Marie Kondo raadt je aan om alles uit je kasten te halen per categorie en dat op een hoop te gooien. Alle items moet je vervolgens stuk voor stuk door je handen laten gaan. Zo vergeet je niet per ongeluk dat versleten kledingstuk achterin en kan je pas echt goed voelen waar je ‘sparkjoy’ voelt. Uit ervaring weten wij dat dit een ongelooflijke troep oplevert en het heel confronterend is om al jouw kleding, keukenspullen of boekencollectie op de grond te zien liggen. Gelukkig inspireert het ook om een einde te maken aan die troep en eindelijk eens echt goed te minimaliseren.

Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TidyMinds.nl. Op deze blog schrijven ze over hun weg op het gebied van minimalisme en ontspullen, en hoe dat ze heeft geleerd om in het hele leven te kiezen voor wat hun blij maakt.

Meer tips

Zie ook de Youtube video bovenaan deze pagina met tips uit Netflix serie van Marie Kondo. En zie ook hieronder de video van Marie Kondo over het loslaten van spullen.

Heb jij ook nog tips voor het ontspullen van je huis? Laat het hieronder weten in een reactie!

Marie kondo ontspullen

De afbeelding van interieur en bestekla komt van Unsplash.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek