Hoe kies je een goede refurbished laptop?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
441

Heb je een goedkope, maar toch krachtige laptop nodig?

Veel mensen kunnen tegenwoordig maar moeilijk zonder hun laptop. Op school, maar ook op het werk, kan een laptop van levensbelang zijn, zeker nu steeds meer bedrijven en onderwijsinstanties een laptop eisen om mee te kunnen doen. En niet iedereen heeft het geld om een dure, nieuwe laptop te kopen. Wat is dan een geschikte oplossing voor hen die een goede, maar niet al te dure laptop nodig hebben?

Een refurbished laptop kan wellicht een oplossing zijn!

Wat is een refurbished laptop?

Met een refurbished laptop bedoelen we een laptop die al eerder gebruikt is, maar wel uitgebreid is gecontroleerd, gereinigd en de nodige reparaties heeft gehad voordat hij weer door wordt verkocht. Dit is dus een groot verschil met een tweedehands laptop die bijvoorbeeld te koop is via Marktplaats, of vergelijkbare sites.

Bij een tweedehands laptop die je via een online markt koopt, is er meestal helemaal niets gebeurd aan de aangeboden laptop. Het komt zelfs vaak voor dat iemand zijn of haar zolder opruimt en per toeval een oude werk laptop terug vindt, die hij of zij niet meer nodig heeft. Voor een laptop is stof vangen nooit goed, en een professionele reiniging is soms het enige waardoor blijvende schade kan worden voorkomen. Het is tevens zo dat data op de harde schijf alleen ge-delete is, maar nooit grondig van de schijf af is gehaald. Als de harde schijf niet volledig gewist is, kan dit leiden tot privacy issues. Ook kan een onvoldoende gewiste harde schijf leiden tot langzamere prestaties van je laptop.

Een goede refurbished laptop komt ook altijd met een langdurige garantie. Daarnaast weet je zeker dat de laptop uitgebreid is nagekeken, getest en gereinigd, opdat alle onderdelen optimaal werken en niet binnen een paar weken al mankementen gaan vertonen.

De voordelen en de nadelen van refurbished

De voordelen van refurbished

Een refurbished laptop heeft zo zijn voordelen ten opzichte van nieuwe laptops of tweedehands laptops.

Bij refurbished laptops ligt de prijs altijd veel lager dan bij nieuwe aankopen, doordat het tweedehands laptops zijn die worden opgeknapt door laptop experts.

Ten opzichte van tweedehands laptops zijn de verschillen ook erg groot. Refurbished laptops worden altijd uitgebreid nagekeken op schade, potentiële knelpunten en meer. Koop je een tweedehands laptop, dan is deze vaak alleen ontdaan van alle data die op de harde schijf stond. Verder is er niks gecontroleerd, gereinigd of getest voor de verkoop. Met een refurbished laptop kopen ben je er over het algemeen zeker van dat de laptop goed werkt, dankzij de bovengenoemde controles op schade, et cetera. Helaas worden tweedehands laptops geleverd zonder garantie. Ook al lijkt de computer het goed te doen, de zekerheid die je krijgt van een gecontroleerde, refurbished laptop, valt weg. Als de laptop na een tijdje niet meer werkt, is de schade, in tegenstelling tot een refurbished aankoop, voor je eigen rekening. Garantie is een absolute must-have bij het kopen van een complex product als een laptop. Een laptop is zo’n ingewikkeld apparaat, dat er van alles verkeerd kan gaan onder de motorkap. Mocht het gebeuren dat de tweedehands laptop het ineens niet meer doet, heb je geen enkele houvast meer. Hierdoor kan je tegen hele hoge kosten aan lopen, mocht je de laptop alsnog willen laten repareren.

Lees ook:  Hoe kan een onderneming efficiënter worden?

Refurbished is beter voor het milieu

Ook voor het milieu is een refurbished laptop de beste keuze. Door een refurbished laptop te kopen hoeft er namelijk geen nieuwe batterij gemaakt te worden, wat erg voordelig is voor het milieu en klimaat. Een refurbished laptop kopen zorgt er voor dat er weer één computer minder onnodig wordt gefabriceerd. Hierdoor kan je met jouw aankoop een positief effect hebben op de groeiende schaarste van laptop onderdelen wereldwijd.

"Een refurbished laptop kopen, daar helpt je niet alleen jezelf mee, maar ook onze wereld!"

De nadelen van refurbished

Het woord refurbished klinkt voor mensen vaak als goedkoop of als tweedehands. Het tegendeel is waar, maar het is wel goed om ook de nadelen van een refurbished laptop te kennen. Een refurbished laptop is natuurlijk al eens gebruikt, dus van buiten kan deze gebruikssporen hebben. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een exemplaar met uitgebreide garantie. Mocht er toch wat aan mankeren dan kun je daar altijd op terug vallen.

Reviews van refurbished laptops

Hieronder nog een aantal video's waarin refurbished laptops worden ge-reviewed. Je ziet dat de meningen uiteenlopen door verschillende eisen en ervaringen.

Dit is een positieve review over een refurbished MacBook

Deze video staat ook bovenaan deze pagina

Review over een refurbished iPhone (positief)

Zoals aangegeven in de video wordt 'Refurbished' ook wel 'Renewed' genoemd. Op Amazon blijken nogal veel reviews te staan. Wel met name positief terwijl de negatieve reviews bovenaan staan en er daardoor uitspringen.
De persoon in de video lijkt wel een positieve ervaring te hebben zeker als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding.

Persoonlijk denken we dat het misschien veiliger is om het bij een gerenommeerde website of winkel te bestellen in plaats van bij Amazon, maar dat weten we niet zeker.

Deze meneer is niet heel enthousiast over refurbished

Heb jij ook nog tips voor het kopen van een goedkope en toch krachtige laptop? Laat het hieronder weten in een reactie.

Wat is refurbished?

Refurbished wordt soms ook wel 'renewed' genoemd. Het verschil tussen een refurbished product en een tweedehands product is dat een refurbished door een bedrijf is nagekeken en dat dit bedrijf daardoor ook garantie kan aanbieden op een refurbished product.

De hoeveelheid garantie die wordt geboden verschilt enorm, maar als je kiest voor refurbished in plaats van een tweedehands product zegt de garantie voor een groot deel ook in hoeverre het bedrijf die het product heeft nagekeken het product vertrouwd. Liever een jaar dan een maand garantie zeg maar.

Zie hieronder een video met uitleg door een bedrijf die refurbished producten aanbiedt met een jaar garantie:

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek