Hoe moet je medewerkers werven?

recruitment IT
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
107

Het kan lastig zijn om de juiste medewerkers aan te trekken. Wat je veel ziet, is dat kleine bedrijven in het begin vaak naar medewerkers zoeken, binnen het eigen netwerk. Alleen het is dan lang niet altijd zeker of je de juiste kandidaat zo aantrekt. Wil je weten hoe je medewerkers op een andere wijze moet werven? Check dan deze tips!

Verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren, naast het kijken in het eigen netwerk, om medewerkers te werven. Vroeger stonden de meeste vacatures in de krant. Nu is dat wel anders. Een veel gebruikte methode is om voornamelijk online vacatures te plaatsen. Met name via LinkedIn worden er veel vacatures aangeboden. Ook vacatures sites zoals, Vacaturebank.nl, Indeed en Monsterboard worden gebruikt voor het plaatsen van vacatures.

Het is ook mogelijk om een wervingsbureau in te schakelen. Er wordt ook gebruik gemaakt van uitzend- en detacheringsbureaus.

Wervingsbureau inschakelen

Je ziet met name voor de moeilijk vervulbare functies dat er gebruik wordt gemaakt van een wervingsbureau. Vaak gaat het om vrij specialistische functies waar veel vraag naar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan recruitment IT.

Originele wervingsmethodes

Soms is er bijzonder veel creativiteit nodig om de juiste medewerker te vinden. Een goede manier is om ervoor te zorgen dat je bedrijf zo populair is dat mensen er graag voor willen werken. Met bijvoorbeeld een post op social media over medewerkers die vertellen waarom het werk in jouw bedrijf zo leuk is, kun je ook sympathie winnen. Natuurlijk valt of staat zoiets met je geloofwaardigheid. Wil je deze methode gebruiken dan is het dus belangrijk dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet: practice what you preach.

Lees ook:  Hoe plaats je een schutting?

Werf intern. Soms kijk je over je eigen mensen heen. Het komt regelmatig voor dat iemand niet het werk doet, dat diegene het liefst doet. Je weet ook lang niet altijd wat iemand allemaal in zijn mars heeft. Door een vacature ook intern uit te zetten via bijvoorbeeld de nieuwsbrief en het intranet, indien van toepassing, boor je een ongekende bron aan.

Nog een optie is om een sollicitatie-inloop te organiseren. Je hebt een bepaalde tijd waarin mensen die de vacature leuk vinden, kunnen komen. Dit werkt met name vaak goed voor functies, waar extravert zijn in de functie positief is.

Laatste tip: maak een video waarin je de vacature uiteenzet. Het is eens wat anders en het zorgt ervoor dat je de aandacht trekt voor de vacature. Wel moet je goed opletten: wees authentiek. Zo leer een sollicitant jou ook meteen kennen.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek