Hoe krijg je een opgeruimde keuken?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
877

Als opruimen niet jouw ding is dan is het soms lastig om te beginnen. Wat dan heel slim is, is om te beginnen met 1 vertrek, zoals bijvoorbeeld de keuken. Ook als je een open keuken hebt, is dat een prima plan. Wil jij een opgeruimde keuken, maar weet je even niet hoe te beginnen? Werk dan dit stappenplan af, wedden dat het jou ook lukt?

1.Klaar voor de start?

Zorg ervoor dat je een dag de tijd hebt. Dan heb je echt alle tijd en dan kun je niet als argument hebben dat je er geen tijd voor had. Zorg er ook voor dat je afwasmiddel en een theedoek of vaatwastabletten hebt, ladeverdelers en gripzakjes. Natuurlijk zijn er altijd noodgevallen en uitzonderingen. Maar, je weet zelf ook wel het verschil tussen dat en een smoesje...

2.Begin met een opgeruimd en schoon aanrecht

Zeker als je straks dingen wil opruimen uit de kasten, is het belangrijk dat je die spullen ergens neer kunt zetten. Zie het aanrecht dan ook als jouw werkblad. Dit keer dan niet om te koken, maar om op te ruimen. Dus doe de vaat in de vaatwasser of was af. Natuurlijk mag er nog wel ergens een schaal staan of een waterkoker, een koffiezetapparaat, handzeep en misschien nog wel een kistje met kruiden. Maar, de rest moet van het aanrecht af. Zorg er ook voor dat het kistje met kruiden én de schaal wel opgeruimd zijn. Op deze manier houd je het overzichtelijk voor jezelf. Zorg er wel voor dat je een dag de tijd hebt.

Een strikte regel: ga alleen het aanrecht schoonmaken. Bij de rest gaat het puur om opruimen. Waarom? Dit zorgt ervoor dat je anders het niet af krijgt en bovendien verlies je dan te veel de focus.

3.Deel alles logisch in

Servies bij servies, kruiden bij kruiden, afijn je snapt het wel. Door alles in categorieën in te delen krijg je namelijk overzicht. Begin bij 1 la of kastje en haal eruit wat er niet in hoort. Zet dit op het aanrecht. Vervolgens ga je naar de volgende la of kast en dit herhaal je tot je alles hebt gehad. Zet vervolgens alles wat op het aanrecht staat op de juiste plek. Maak hierbij gebruik van de ladeverdelers. Het maakt het allemaal wat overzichtelijker.

Lees ook:  Hoe moet je pasta koken?

4.Verminder het aantal spullen

Natuurlijk is het echte geheim om niet veel spullen te kopen. Maar, als je eenmaal al zover bent dan is het al te laat. Om het gevoel te hebben dat je wel vooruitgaat is het handig om per kastje en laatje overbodige spullen eruit te halen. Waarom deze stap na de vorige stap? Nu zie je wat je allemaal per categorie hebt. Dikke kans dat je spullen dubbel hebt die je niet nodig hebt.

Kijk bij alles of je het nodig hebt of dat het je blij maakt. Het mag best hoor, soms iets hebben omdat je het gewoon erg blij maakt. Maar wat je niet nodig hebt en niet speciaal blij maakt: doe dit weg of doe het in een doos of tas voor de kringloop.

5.Gripzakjes

Vroeg jij je misschien al af waar je die gripzakjes voor nodig hebt? Die komen nu goed van pas: als je goed kijkt zijn er namelijk vooral in keukens veel kleine losse spulletjes. Dit zorgt vaak voor een rommelige en onoverzichtelijke la. Al die kleine losse dingentjes kun je makkelijk in een gripzak kwijt. Zo kun je ook nog sorteren wat bij elkaar hoort. Wil je helemaal los gaan met het opruimen van de keuken en bijvoorbeeld ook labels op potten plakken? Kijk dan naar deze video:

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek