Hoe kun je een eikenprocessierups vlinder herkennen?

eikenprocessierups vlinder
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
498

De eikenprocessierups, ook wel bekend als de eikenprocessierups vlinder, is een vlinder die voorkomt in Europa, met name in Nederland, België en Duitsland. Het is een overlast vlinder, omdat de rupsen veel schade kunnen toebrengen aan eikenbomen.

Zo ziet hij eruit

De eikenprocessierups is een oranje-bruine vlinder met zwarte vlekken op de vleugels. De rupsen zijn groen met oranje stippen en zijn ongeveer 4 cm lang. Ze zijn herkenbaar aan de zwarte kammen op de rug en de oranje haren op de zijkanten van het lijf.

Kenmerken van de eikenprocessierups vlinder

De rupsen leggen hun eieren in mei op eikenbladeren. Als de eieren uitkomen, komen de rupsen tevoorschijn en beginnen ze te eten. Ze eten de bladeren van de eikenbomen op en kunnen daardoor grote schade toebrengen aan de bomen.

De rupsen vervellen meerdere keren voordat ze uitgroeien tot volwassen vlinders. Dit gebeurt in augustus en september. Als de rupsen uitgroeien tot vlinders, verlaten ze de eikenbomen en gaan op zoek naar een plek om te overwinteren. In het voorjaar keren ze terug naar de eikenbomen om zich te voortplanten.

eikenprocessierups vlinder

Overlast

De eikenprocessierups kan een grote overlast zijn, vooral voor mensen die in de buurt van eikenbomen wonen. De rupsen kunnen irritatie en allergische reacties veroorzaken bij mensen die in de buurt zijn van de rupsen of hun haren aanraken. De haren van de rupsen bevatten een stofje dat huidirritatie kan veroorzaken.

Er zijn verschillende manieren om de overlast van de eikenprocessierups te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld eikenbomen behandelen met een middel dat de eieren van de rupsen doodt. Ook kun je de rupsen verwijderen door ze op te ruimen met een bladblazer of door ze op te zuigen met een stofzuiger.

Lees ook:  Hoe moet je een trouwlocatie uitkiezen?

Dit moet je doen als je een eikenprocessierups aanraakt

Als je per ongeluk een eikenprocessierups aanraakt, is het belangrijk om de haren van de rups van je huid te verwijderen. De haren van de eikenprocessierups kunnen irritatie en allergische reacties veroorzaken. Om de haren van je huid te verwijderen, kun je het volgende doen:

  1. Was je handen met zeep en warm water om de haren te verwijderen.
  2. Gebruik een plakbandroller of een stuk plakband om de haren van je huid te verwijderen.
  3. Gebruik eventueel een pincet om de haren van je huid te verwijderen.
  4. Als je nog steeds haren op je huid voelt zitten, kun je een lotion of crème gebruiken om de haren te verwijderen.
  5. Als de irritatie of de allergische reactie ernstig is, neem dan contact op met een arts.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek