Hoe leer je het beste?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
597

Je moet tegenwoordig zoveel leren, onthouden en toepassen dat het je soms af en toe haast te veel zou kunnen worden. Als je er dus voor zorgt dat je op een optimale manier leert, bespaart je dat heel veel tijd en heb je daar veel profijt van. Wil jij ook weten hoe je het beste leert? Lees dan hier over het leren te leren en doe daar je voordeel mee.

Leerstijlen volgens David Kolb

David Kolb is een psycholoog en pedagoog die zich bezighoudt met hoe iedereen leert. Wat blijkt? Mensen hebben ieder hun eigen manier om te leren. Daarbij zijn er ook bepaalde voorkeuren te ontdekken. David Kolb onderscheidt daarbij 4 fasen in het leerproces:

 • Waarnemen en overdenken. Het gaat hier om reflecteren en het observeren.
 • Ervaring opdoen. Hier ga je jezelf echt onderdompelen in de materie.
 • Abstracte begripsvorming, dit is het leren van de ervaring door iets te verklaren en het concept helder te maken.
 • Actief toepassen van het geleerde, hiermee experimenteren.

Dit zijn vier stappen in het leerproces die iedereen op zijn eigen manier in zijn eigen volgorde doorloopt. Heb je iets nog niet onder de knie? Dan is de kans groot dat je 1 of zelfs meerdere van de bovenstaande stappen nog niet hebt uitgevoerd. Hier zie je ook meteen wat er wordt bedoelt met 'als je het weet en het nog niet toepast: dan weet je het nog niet echt.' Dan ontbreekt de stap ervaring opdoen.

Hoe leer jij het beste volgens het cbr in Zoetermeer?

Wat je ziet is dat doeners een voorkeur hebben voor ervaring opdoen en experimenteren. Beschouwers hebben een voorkeur voor ervaren, waarnemen en overdenken. Dan heb je nog de beslissers die het geleerde praktisch maken. Zij gaan de materie actief toepassen en experimenteren. Ten slotte zijn er nog de denkers die graag observeren en conceptmatig bezig zijn met de materie. Zij bedenken graag theorieën. Bij het cbr in Zoetermeer zien ze dan ook dat denkers sneller de theorie vaak in 1 keer halen, terwijl doeners vaak goed in de praktijk zijn.

Lees ook:  Hoe kun je omgaan met stress?

Er is niet een goede en slechte leerstijl. Doeners, beschouwers, denkers en beslissers hebben allemaal een toegevoegde waarde in het leerproces. Wil je het beste leren? Dan is het handig om te weten welke leerstijl jouw voorkeur heeft. Vervolgens kun je jezelf erop toeleggen dat je de andere leerstijlen niet overslaat. Op deze manier komt de stof echt volledig tot je. Wel is het fijn zijn om jouw eigen leerstijl als begin te pakken en dit als hoofdleerstijl in te zetten. Weersta dan wel de verleiding om daarin alleen te blijven zitten. Er is meer.

Overige tips

Er zijn een heleboel dingen die kunnen helpen bij het leren:

 • Schrijf een samenvatting op. Met de nadruk op schrijven. Met de hand schrijven zorgt voor meer stimulans dan typen op de laptop. Ook het schrijven van een spiekbriefje kan helpen.
 • Voorkom afleiding. Maak wat je wil leren prioriteit nummer 1 en schakel alle afleidingen uit. Zorg voor een omgeving zonder afleiding. Soms helpt muziek, soms juist niet. Doe wat voor jou werkt. Sommige mensen leren ook beter met anderen bij zich een ander is liever alleen tijdens het leren.
 • Maak een afbeelding of mindmap van wat je wil leren. De geest neemt plaatjes vaak ontzettend goed op.
 • Leg aan iemand anders uit wat je wilt leren. Je zult merken dat als je de stof niet goed beheerst dat dit dan toch nog te lastig is.
 • Ga sporten voor het leren. Dit werkt namelijk ook goed voor de geest.
 • Neem pauzes tussen het leren. Te lang achterelkaar blijven leren zorgt ervoor dat je op een gegeven moment niet meer alles goed opneemt. Zo krijgen je hersenen ook even rust om alle informatie te verwerken.
 • Slaap genoeg, drink genoeg water en eet goed. Voor een goede alertheid helpt het als je een gezonde levensstijl hanteert.

Tip? Kijk ook naar hoe je een testoefening kan doen voor welke leerstijl je hebt:

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek