Hoe leg je een zwembad aan?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
506

Een zwembad in de tuin is de droom van velen. Voor veel gezinnen blijft het helaas bij een opblaaszwembad of opbouw zwembad. Een mooi ingebouwd zwembad, waar je baantjes in kunt trekken, lijkt helaas onbereikbaar. Toch is dat niet helemaal waar. Een zwembad aanleggen kun je namelijk ook zelf. Uiteraard dien je hier wat tijd voor uit te trekken en wellicht is het handig wanneer je wat mensen in je omgeving hebt die een handje mee willen helpen. Maar in ruil voor een heuse poolparty, zijn er vast wel wat vrienden en kennissen bereid je te helpen. Het is wel verstandig om er een specialist bij te betrekken om te zorgen dat alles ook echt veilig is.

Waarom een eigen zwembad aanleggen

Met een eigen zwembad in je tuin, kun je wanneer jij dat wilt, een baantje trekken. Je bent niet afhankelijk van openingstijden en ook wanneer je een half uurtje over hebt, is het heerlijk om even te ontspannen in je zwembad. Een ander voordeel van een eigen zwembad is dat het er niet druk is. Je kunt gewoon rustig ronddobberen of een bommetje maken, zonder op de andere zwembad gebruikers te hoeven letten. Daarnaast zwem je eigenlijk alleen met jouw familie of gasten, dus altijd één en al gezelligheid.

De eerste stap naar een zwembad in de tuin

Het allereerste dat je moet doen wanneer je een zwembad wilt aanleggen in de tuin, is bepalen welk zwembad je wilt. Ga je voor een houten zwembad, kies je een polypropyleen zwembad, een zwemvijver misschien of ga je voor het bouwkundige zwembad? Een polypropyleen zwembad wordt voor je op maat gemaakt en als een monoblok (uit één stuk) bij jou geplaatst door de zwembadbouwer. De andere zwembaden zijn wellicht iets makkelijker om zelf aan te leggen.

Enkele vragen die je voor jezelf zult moeten beantwoorden zijn:

  • Welk type bad heeft je voorkeur?
  • Wat is je budget?
  • Hoe ga je je zwembad verwarmen?
  • Welke stijl heeft je voorkeur?
  • Hoe ga je het zwembad afdekken?
  • Waar komt je zwembad?

Stap 2: het gat graven

Nu je weet wat voor zwembad je wilt en waar deze moet komen, kan het zware werk beginnen. Het gat moet gegraven worden. Huur hiervoor een kleine graafmachine of laat het over aan de vakman. Zorg er wel voor dat je gat groot genoeg is. Laat minimaal 1,5 meter over aan de zijkanten, zodat je voldoende werkruimte hebt.

Lees ook:  Hoe installeer je een regendouche?

Stap 3 van het aanleggen van je zwembad

Wanneer je voor het bouwkundige zwembad hebt gekozen, is het nu tijd om het beton te storten voor de vloer. Na het drogen, kun je beginnen met het opmetselen van de muren. Uiteraard wil je het zwembad waterdicht hebben, dus nadat de muren van het zwembad zijn opgebouwd, zul je folie of een ander soort bekleding aan moeten brengen op de wanden van de muur. Voor het opbouwen van de muren kun je ook gebruik maken van speciale zwembadblokken. Deze vul je later met beton, zodat je een stevige waterdichte wand krijgt. Nu je zwembad staat, kun je aan de slag met de filter, de skimmer, de verwarming en alle andere installaties. Lees altijd eerst goed de handleidingen door of laat dit over aan de ervaren installateur. Je wilt immers wel nog jaren gebruik kunnen maken van je zwembad.

De laatste stap naar je droom: de afwerking

Nu alles klaar staat, is alles wat rest, de afwerking. Ga voor een elegante randafwerking en kies en kies een praktische afdekking voor je zwembad. Je kunt ook een zwembadoverkapping bouwen. Dan kun je zelfs met wat minder mooi weer een duik nemen. Vergeet ook niet de zwembadverlichting en wellicht wil je nog een mooie buitendouche naast je zwembad plaatsen. Zo kun je voor en na het zwemmen even fris onder de douche.

Vraag het de expert

Het is dus echt wel mogelijk om zelf een zwembad in je tuin te bouwen, maar toch laten velen het liever over aan de expert. De ervaren zwembadbouwer heeft het vaker gedaan en kan je net even wat extra tips geven. Daarnaast beschikt hij over het juiste materiaal en profiteer je van een mooie garantie. En wil je snel die duik kunnen nemen, dan is een zwembad laten aanleggen door de expert helemaal geen slecht idee. Ook voor de veiligheid raden we aan om er in ieder geval een expert bij te betrekken!  

Video's over het aanleggen van een zwembad

In deze video kun je zien hoe de zwembadbouwer een zwembad aanlegt:

Nog 2 video's waarin wordt uitgelegd hoe je zelf een zwembad kunt bouwen.

Heb jij ook ervaring met het aanleggen van een zwembad of heb je tips? Laat het hieronder weten in een reactie!

zwembad aanleggen

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek