Hoe maak je een uniek tie dye t-shirt

tie dye
Waldo Taekema
Waldo Taekema
04/08/2022
1056

Er zijn natuurlijk een heleboel t-shirts te koop en je kunt zo snel weer een nieuw t-shirt kopen. Maar, waarom niet een t-shirt verven? Als je een t-shirt verft dan heb je jouw unieke t-shirt die niemand anders heeft. Wil jij een t-shirt kleuren? Dan moet je wel zorgen dat je het goed aanpakt. Benieuwd naar hoe je dat doet? Lees het hier.

De juiste basis: een t-shirt voor meiden of jongens

Voor het kleuren van een jongens of meiden t-shirt heb je de juiste basis nodig. Een t-shirt moet vooral licht van kleur zijn, wit is dan ook ideaal. Dan kun je het natuurlijk beter oververven. Wat ook van belang is, is materiaal van het t-shirt. Als je een t-shirt wil kleuren dan heb je wel een t-shirt nodig dat grotendeels van natuurlijk materiaal is gemaakt. Kortom: met een katoenen wit t-shirt heb je de ideale basis te pakken. Nu kun je aan de slag...

Textielverf

Er zijn diverse soorten textielverf die hiervoor geschikt zijn. Zo heb je verf van bijvoorbeeld Dylon en Marabu die hier zeer geschikt voor zijn. Deze verf is namelijk goed vloeibaar en is goed aan te maken, als je de instructies op de verpakking volgt.

Een tie dye shirt maken

Als je een geschikt wit katoenen t-shirt hebt, is het tijd om te gaan shoppen voor het materiaal. Wat heb je zoal nodig:

  • Geschikte verf
  • Schenkflessen
  • Elastiek of touw

Wil je een mooie tie dye maken op jouw shirt dan maak je het t-shirt nat. Vervolgens pak je het t-shirt in het midden op, dit is het midden van de cirkel en hier begin je. Vervolgens breng je op verschillende plekken touw of elastiek aan. Deze blijven daarna lichter van kleur en dit zorgt voor mooie effecten.

Lees ook:  Hoe moet je voetballen op kunstgras? 6 voordelen en nadelen.

Vervolgens pak je een schenkfles met textielverf. Die verf moet je verdelen over de delen tussen de touwtjes of elastiekjes in. Het zorgt voor een extra speels effect als je hiervoor verschillende kleuren gebruikt.

Is dit klaar? Dan kun je de touwjes of elastiekjes losmaken en het t-shirt ophangen om te drogen. Als het shirt droog is moet je het eerst lang strijken, zonder stoom. Daarna moet je 24 uur wachten. Wil je het t-shirt wassen? Doe dit dan bij 40 graden en was het met kledingstukken met vergelijkbare kleuren om verkleuringen van de was te voorkomen. Tip: kijk voor de uitvoering ook naar de video onderaan dit artikel.

Verwachtingen

Textielverf pakt niet op niet natuurlijke, synthetische stoffen. Dus als er iets van een synthetische stof in het t-shirt zit, is de verwachting dat de verf minder goed pakt. Concreet betekent dit dat de kleur lichter eruit zal komen te zien dan dat je normaal zou mogen verwachten.

Verwacht ook geen wonderen als je een t-shirt gebruikt dat vlekken heeft die je er niet meer helemaal uit krijgt. Het is wel de bedoeling dat het t-shirt voor het verven heel is én schoon.

Meer opties

Er zijn ook andere manieren van verven: wat dacht je bijvoorbeeld om reliëfverf te gebruiken of met speciale sjablonen te werken om het t-shirt zo te beschilderen zoals jij dat wil. Videotip: kijk ook naar dit filmpje voor het maken van een tie dye shirt:

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek