Hoe maak je zelf een tafel?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
549

Als je net een paar dingen hebt gemaakt van hout, kan het zijn dat je de smaak steeds meer te pakken krijgt. Zowel voor beginners, maar ook voor gevorderden is het maken van een tafel een grote uitdaging. Overweeg jij ook om zelf een tafel te maken van hout? Dan kun je hier de instructies volgen voor het maken van een tafel.

Stap1- maak het ontwerp

Pak er maar gewoon ouderwets een liniaal, papier en een potlood bij. Maak een schets van hoe jouw tafel eruit moet komen te zien. Als je de vorm helder hebt, kun je beginnen met het bepalen van de afmetingen.

Stap 2 Hout kopen

Als je de afmetingen helder hebt, kun je het hout gaan inkopen. Hiervoor moet je dus wel eerst uitrekenen hoeveel hout je nodig hebt. Wees niet te zuinig: zo houd je wat over voor eventuele foutjes. Ben je een beginner? Dan is het handig om voor zacht hout te kiezen, dat is wat makkelijker te bewerken. Dennenhout kan een goede optie zijn.

Stap 3 Maak een tafelblad

Zaag het hout voor het tafelblad op maat. Bestaat het tafelblad uit meerdere planken? Lijm dan daarna de delen aan elkaar. Zet ze vervolgens vast met houtklemmen. Meestal is een dag drogen voldoende.

Stap 4 De onderrand maken

De onderrand is een houten vierkant dat aan de onderkant van het tafelblad komt. De onderrand zorgt voor stabiliteit en is er voor het ondersteunen van de tafelpoten. Kijk goed op de bouwtekening naar jouw ontwerp.

Voor de onderrand moet je vanaf de rand van het tafelblad, een paar centimeters naar binnen toe meten. De breedte hangt dus ook af van de afmetingen van de tafel. Vervolgens moet je de afstand in alle vier hoeken aftekenen. Draai het blad om en teken het vierkant onder de tafel, op basis van die vier afgetekende hoekpunten. Zaag twee stukken voor de lange zijden en twee voor de korte zijden. Vervolgens lijm je deze op de lijnen aan de onderkant van de tafel. Klem het hout weer vast en laat het weer drogen. Veel gedoe? Kijk anders naar de video onderaan in dit artikel: zo kan het ook!

Lees ook:  Hoe moet je plinten verstek zagen?

Stap 5 Maak tafelpoten

Zaag de poten op de juiste lengte. Hou ze bij elkaar zodat je zeker weet dat de lengte klopt. Schuur de poten grof met en schuurmachine en daarna fijn met de hand. De boven en onderkant van de poten moet je niet schuren.

Stap 6 poten aan de tafel vastmaken.

Breng lijm aan op de bovenzijde van de poot en zet de poot op de gewenste plek. Maak vervolgens de poot vast met schroeven. Zet alles met houtklemmen vast. Die schroeven moeten door de onderrand en komen daarna in de poot. Het is nogal wat lastiger dan gedacht: zie daarom ook het filmpje onderaan in dit artikel: zo kan het ook namelijk.

Stap 7 afwerking en möbelfilz

Wacht tot alles droog is en dat de tafel stabiel staat. Alles goed? Dan kun je eventueel beitsen. Nu heb je jouw eerste echt eigen gemaakte tafel. Maak het geheel helemaal af en gebruik möbelfilz voor de tafelpoten, zodat je geen krassen krijgt op de vloer.

Kijktip, tafel maken:

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek