Hoe moet je boekhouden?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
474

Hoe moet je boekhouden? Hoe moet je een administratie bijhouden? Hoe lang moet je je administratie bewaren? En hoe doe je een BTW aangifte?

Wij hebben op Youtube gezocht naar de meest geschikte filmpjes om een overzicht te krijgen over hoe je moet boekhouden.

Te beginnen met de video helemaal bovenaan deze pagina waarin de basis wordt uitgelegd. Zij verwijzen ook naar een cursus boekhouding op hun website wat misschien niet onverstandig is om te doen als je het goed wil doen. Ook is het goed om je boekhouding te laten controleren door een accountant.

Boekhouding bijhouden

Voor het bijhouden van een boekhouding zijn er tal van software producten beschikbaar, maar het kan ook gewoon in Excel. Dat is natuurlijk de meest goedkope oplossing, maar het vraagt vaak wel de nodige kennis en je mist vaak ook grote gemakken die een softwarepakket vaak biedt.

Boekhouding in Excel

In deze video wordt een voorbeeld gegeven van het bijhouden van een boekhouding in Excel:

Boekhouding bijhouden in Exact

Exact is een bekend boekhoudprogramma. In deze webinar wordt uitgelegd hoe je in dit programma je boekhouding kunt bijhouden:

Waar moet je op letten bij het boekhouden?

Er zijn natuurlijk ontzettend veel aandachtspunten waar je op moet letten en daarom is het altijd verstandig om je boekhouding nog een keer te laten controleren door een professioneel boekhouder of een accountant.

Maar in onderstaande video worden een aantal punten aangestipt die vaak fout gaan, waaronder dat prive en zakelijk door elkaar loopt, dat je betalingen ontvangt en uitvoert vanaf een privé rekening in plaats van direct een zakelijke rekening te openen, fouten in je BTW aangifte en dus nog vele andere tips. 10 tips in totaal.

Lees ook:  Hoe kan een onderneming efficiënter worden?

Hoe doe je een BTW aangifte?

Een BTW aangifte bij de belastingdienst doen doe je bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier kun je de omzetbelasting indienen. Geef hier je omzet op en hoeveel omzetbelasting je hierbij moet afdragen. Meer details in onderstaande video of op de website van de belastingdienst.

Zakelijke rekening openen

Waar moet je op letten bij het openen van een zakelijke rekening? Ja, de kosten spelen een rol zoals de kosten per transactie, de maandelijkse en de jaarlijkse kosten. Maar er is zoveel meer om op te letten. Op deze pagina staat een handig overzicht waarop zakelijke rekeningen worden vergeleken. De vlogger in onderstaande video adviseert zelfs om maar liefst 8 bankrekeningen te hebben.

En dan heb je ook nog Payment Providers zoals Paypal, Mollie, etc. waar je mogelijk ook nog een rekening moet openen als dat in jouw situatie handig is.

Hoe lang moet je een administratie bewaren?

Als particulier ben je niet verplicht de administratie te bewaren maar wordt het wel geadviseerd om deze vijf jaar te bewaren i.v.m. naheffingen. Als ondernemer is het wél verplicht om de administratie te bewaren en dat is maar liefst 7 tot 10 jaar! Dus dat vraagt de nodige zorg. Besteed je de administratie uit aan bijvoorbeeld een externe boekhouder dan is het verstandig om zelf ook een kopie in huis te hebben!

Hopelijk hebben we zo een beetje inzicht kunnen geven in hoe je een boekhouding moet bijhouden en wat hier allemaal nog meer bij komt kijken. Om het echt goed te kunnen doen adviseren wij advies in te winnen bij een professionele boekhouder of accountant.

boekhouding bijhouden

Heb jij ook nog tips voor het bijhouden van de administratie? Laat het hieronder weten in een reactie.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek