Hoe moet je een inkt cartridge vervangen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
590

Moet jij iets uitprinten voor je werk? Of heb jij een reisdocument nodig die snel uitgeprint moet worden? Het is haast de nachtmerrie van iedereen dat ineens blijkt dat de inkt cartridge van de printer plotseling op is. Misschien heb je vooruit gedacht en heb je al een andere inkt cartridge klaar staan, maar hoe vervang je nou een inkt cartridge precies? Lees snel verder, want in dit artikel leggen we precies uit hoe je dat het beste kunt doen.

1. Ken jouw printer goed

Voordat we de inkt cartridge vervangen, is het belangrijk om te weten welk merk printer en modelnummer jij gebruikt. Het is namelijk niet zo dat alle inkt cartridges in alle printers passen. Heb jij al de juiste inkt cartridge gehaald? Dan kun je deze stap gerust overslaan.

Zoek nu de informatie op over jouw printer zodat jij weet welke inkt cartridge je moet halen. Ben je nog op zoek naar een goede plek om een inkt cartridge te halen? Let dan goed op waar je deze besteld want er zijn nog wel eens verschillende ervaringen. Bekijk bijvoorbeeld de printabout.nl reviews en ervaringen of alleeninkt.nl reviews. Dit zijn twee websites die over het algemeen goede recensies hebben. Een andere bekende website die inkt verkoopt is bijvoorbeeld 123 inkt (check hier de reviews). Natuurlijk kun je ook terecht bij de winkel waar ze printers verkopen en vaak ook wel bij andere winkels zoals de Hema of de Bruna. Ga je voor een lage prijs dan kun je soms replica's van het merk kopen. Ga je voor zekerheid (en misschien ook wel hogere kwaliteit) dan kun je wellicht beter cartridges van het merk zelf kopen.

2. Zet je printer aan

Nadat jij jouw inkt cartridge in huis hebt gehaald, wordt het tijd om met het proces te beginnen van inkt cartridges vervangen. Dit doe je door ten eerste jouw printer aan te zetten. Zo weet je helemaal zeker dat jouw printer goed werkt. Daarnaast vertelt je printer ook precies hoe het zit qua inktniveaus en welke cartridges nou precies vervangen moeten worden. Daarmee voorkom je dat je per ongeluk de verkeerde inkt cartridge vervangt.

3. Open de plek waar de inkt cartridges zitten

Nu je weet welke inkt cartridges vervangen moeten worden, kun je aan de slag gaan met het vervangen van de inkt cartridges. Dit doe je door de plek waar de inkt cartridges zijn opgeborgen te openen. Bij sommige printers is dit aan de bovenkant, bij anderen aan de voorkant van de printer. Kijk dus goed na waar deze plek is bij jouw printer. Open de deksel van dit compartiment en laat de inkt cartridges naar jouw toeschuiven zodat je ze kunt vervangen.

Lees ook:  Snel en zorgvuldig een bedrijf opstarten

4. Verwissel de inkt cartridges

Nu je toegang hebt tot de inkt cartridges van jouw printer, kun je ze gaan vervangen. Verwijder als eerste de inkt cartridges die jij wilt vervangen. Let ook goed op welke type inkt cartridges dit zijn. Sommigen zijn namelijk zwart wit, terwijl andere kleureninkt bevatten. Bekijk daarnaast de handleiding van jouw printer zodat je weet op welke manier jij de cartridges moet verwijderen en toevoegen. Dit verschilt namelijk van merk tot merk en van printer tot printer. Zo kun je op deze pagina van HP voor welk model je de cartridges je wil vervangen en dan krijg je een specifieke handleiding voor jouw model. Zo hebben de meeste grote merken als Canon, Epson en Brother dit ook geregeld.

Vervolgens kun je na het verwijderen van de inkt cartridges beginnen met het toevoegen van de nieuwe inkt cartridges. Zorg er wel voor dat je eerst de cartridge schudt zodat je lekkage voorkomt. Verwijder vervolgens alle beschermstrippen en lippen van de cartridges, zodat het straks zal werken.

Plaats tot slot de cartridges in jouw printer volgens de instructies van jouw printerhandleiding (zie bovenstaande links naar de merken, daar vind je vaak ook de handleiding voor jouw model printer). Als je een klikgeluid hoort, weet je dat de inkt cartridge is vergrendeld. Sluit alles af en print een testpagina. Als het er goed uit ziet, weet je dat jouw inkt cartridges perfect zijn vervangen.

Enkele voorbeelden van het vervangen van cartridges bij specifieke printers:

Cartridge vervangen HP Deskjet F4180 All-in-one-printer

Toner HP LaserJet M232-M237-M232e-M237e Printers vervangen

Voorbeeld vervangen inkt cartridge van een specifieke Brother Inkjet Printer

Vervangen Cartridge Canon Pixma TS3150 / TS3151 printer

Inkt cartridge vervangen

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek