Hoe moet je een regenton aansluiten?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
479

Instructies voor het aansluiten van een regenton zonder vulautomaat, kort samengevat:

  • Laat het water vanaf het dak, via een regenpijp weglopen naar beneden;
  • Laat de regenpijp via een gat uitkomen aan de bovenkant van de regenton;
  • Indien er nog geen kraantje in de regenton zit, koop dan eerst een kraantje en boor in het geval van een houten regenton een gat zo groot als nodig is (zorg ervoor dat je gieter er nog onder past);
  • Eventueel kun je via een slang, in een geboord gaatje aan de bovenkant van de regenton, het water laten afvloeien een putje in, of juist de tuin in door kleine gaatjes in een langere slang te prikken.

Een regenton maken van een oud wijnvat

Advies: Lees het eerst een keer helemaal door + bekijk bovenstaande video voordat je aan de slag gaat met het aansluiten van een regenton.

Kieren in de regenton waardoor deze lek is

Als je een van een oud wijnvat een regenton wilt maken, houd er dan rekening mee dan het kan zijn dat door droogte er spleten in de regenton zitten. Zeker als je de regenton in een droge periode aansluit en het wijnvat al langere tijd droog staat, is de kans op kieren aannemelijk.
De kans is groot dat deze kieren vanzelf weer dichtgaan in een periode dat het meer regent. Dus als je de regenton in de zomer aansluit, dan is het mogelijk dat je deze pas in de herfst echt goed kunt vullen. Mocht het water dan nog steeds weglopen, dan kun je de kieren vanuit de binnenkant dichtmaken met daarvoor bestemde kit. Vraag daarnaar in de bouwmarkt.Hoe moet ik een regenton aansluiten?

Stap 1: Regenpijp aansluiten

Sluit eerst goed je regenpijp aan. Haal hiervoor de benodigdheden bijvoorbeeld in de bouwmarkt. Denk aan:

  • Een bak waar het water in kan stromen en als een trechter werkt naar de regenpijp;
  • Een lange stuk regenpijp naar beneden;
  • Bochtjes regenpijp, om zo goed aan de bovenkant van de regenton uit te komen. Meet goed wat en hoeveel je nodig hebt;
  • Speciale lijm om de buizen aan elkaar te lijmen.

Benodigd gereedschap: ijzerzaag of speciale apparatuur om buizen te snijden.

Stap 2: Gat boren in deksel regenton

Met een gatenzaag kun je in de deksel van de regenton een gat zagen. Maak deze precies zo groot dat je regenpijp hier net inpast. Laat de regenpijp hier een stukje naar beneden steken. Ik heb ook wel eens gehoord dat het slim is om de regenpijp helemaal naar beneden in de regenton te laten lopen, zodat het water zich ververst. Zelf heb ik dit niet gedaan maar dit klinkt als een goede tip.

Lees ook:  Het belang van vloerschuren voor het behoud van jouw houten vloer

Deksel regenton zit vast

Het komt nog wel eens voor dat als je een oud wijnvat gebruikt, dat de deksel nog vast zit. Vaak kun je dan de spijkers uit de bovenste (of bovenste paar) hoepels halen die om het wijnvat heen zitten, waarna je het deksel er wel uit kunt halen. De hoepels kun je vaak relatief eenvoudig weer terugplaatsen.

Benodigd gereedschap: Boormachine, gatenzaag (voor op de boormachine).
De hoepels kun je er vaak afhalen met behulp van een tangetje en een hamer. Soms een platte schroevendraaier om de krammetjes er iets uit te wippen en deze vervolgens met een tangetje eruit te halen.

Stap 3: Kraantje aansluiten aan de regenton

Koop eerst het kraantje om te weten hoe dik het gat moet zijn. Zo'n kraantje kun je ook gewoon in de bouwmarkt halen van verschillende materialen en verschillende groottes. Let er bij het aansluiten van het kraantje vooral op dat je gieter er nog wel onder past! Anders wordt het lastig vullen.

Stap 4: Overtollig water afvoeren

Als de regenton vol is, dan stroomt het water er via de deksel vanzelf uit. Maar het is wellicht beter om het water via een buis of een slang te laten afvoeren. Doe dit bijvoorbeeld door een gat aan de bovenkant van het wijnvat te maken. Je kunt het dan laten afvoeren in een putje, of wat ook wel gebeurt is gaatjes in de buis of de slang te maken en deze de tuin in te laten lopen of in een bak als extra water op te vangen.

Meer gedetailleerde uitleg

Bekijk voor meer een nog meer gedetailleerde uitleg de instructievideo. Oriënteer je ook via andere artikelen en video's op het web over het aansluiten van een regenton, want er zijn natuurlijk vele alternatieve manieren. De bijgesloten video vond ik persoonlijk de meest passende die ik heb gevonden voor mijn eigen situatie. Ik heb zelf een regenton bij mijn schuur aangesloten.

Youtube video regenton aansluiten

Ere aan wie eer toekomt: De Youtube video voor het aansluiten van de regenton komt van het Youtube kanaal Tuinmanieren.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek