Hoe schilder je een trap?

Van plan om een trap te schilderen? Met het juiste stappenplan is deze verfklus voor iedereen uit te voeren. Je begint met een aantal vaste voorbereidingen. Hierbij kun je denken aan onder meer het afdekken en afplakken van oppervlakken waar je geen verf op wilt krijgen, het ontvetten en reinigen van de trap, het repareren van beschadigingen, het schuren van de trap en het kitten van de voegen van de trap. Vervolgens kun je beginnen met het schilderen van de trap. Natuurlijk is iedere stap een stuk uitgebreider dan deze samenvatting het laat klinken. We vertellen je hieronder meer over een trap schilderen.

Hoe moet je een trap schilderen?

 1. Stap 1: het voorbereiden van de werkomgeving

  Als je een trap gaat schilderen, zijn er genoeg oppervlakken in de buurt waar je geen verf op wilt krijgen. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de muur of de vloer. Vloeren kun je afdekken met behulp van een stucloper. Plastic is ook een optie, maar let hierbij op dat dit glad kan worden als het nat wordt. De muur langs de trap bedek je met tape. Een bredere tape zorgt ervoor dat je wat meer speling hebt. Wil je voorkomen dat de verf onder de tape door kan lopen, dan maak je gebruik van een frogtape.

 2. Stap 2: de trap schoonmaken

  Een trap krijgt te maken met allerlei soorten vuil en vet. Denk aan de schoenen die over de trap lopen of het vet van handen op de trapleuning. Reinigen en ontvetten is daarom een must. Hiervoor gebruik je een lauw sopje met ontvetter. Maak hierbij gebruik van een spons die niet te nat is. Na het geheel ontvetten van de trap neem je de trap nog één keer af met schoon water. Een goed schoongemaakte trap zal de hechting van de verf verbeteren.

 3. Stap 3: het repareren van de trap

  Idealiter is de trap nog geheel intact en hoef je niets te repareren. Maar in de praktijk blijkt dit vaak een utopie te zijn. Er zijn altijd wel oneffenheden die gerepareerd moeten worden. Hierbij maak je gebruik van een houtvuller. Afhankelijk van het product waarvoor je kiest, kan het nodig zijn om een ademmasker te dragen. Gaten tot 5 cm kun je vaak in één keer vullen, terwijl je gaten groter dan 5 cm in meerdere lagen zult moeten vullen.

 4. Stap 4: de trap schuren

  In welke mate je de trap moet schuren, zal afhangen van de staat van de trap. Als de verflaag nog in een goede staat verkeert en vrijwel intact is, volstaat lichtjes opschuren. Is de verflaag in een slechte staat, dan kun je deze laag het beste er geheel van afschuren. Schuren kan handmatig of met een schuurmachine. Aangezien een trap veel grote vlakken heeft, werkt een schuurmachine het snelst. Het schuurpapier dat je nodig hebt hangt af van hoe grof of hoe fijn het schuurpapier moet zijn voor jouw klus. Hoe hoger het cijfer van het schuurpapier, hoe fijner het is. Vergeet niet om na het schuren de trap stofvrij te maken met een stoffer of stofzuiger.

 5. Stap 5: de naden van de trap kitten

  De naden en kieren van een trap kun je het beste vullen met behulp van een overschilderbare kit. Hierbij kies je voor een acrylaatkit. De kleur van de kit dient afgestemd te zijn op de kleur die je wilt gaan gebruiken voor je trap. Je vult de voegen en kieren met een kitpistool, waarna je een natte spons of vinger gebruikt om de kit mooi glad af te strijken. Hierbij werk je van boven naar beneden.

 6. Stap 6: de trap schilderen

  Nadat de kit de tijd heeft gehad om te kunnen drogen, is het tijd om de trap te verven. Voor een trap schilderen kun je allerlei producten gebruiken, waaronder Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin. De volgende volgorde werkt het handigst:
  – Trapleuning
  – Smetplank
  – Spil
  – Trapboom
  – Achterzijde van het stootbord

  Dit zijn alle onderdelen van de trap waar je niet op loopt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je deze delen het eerst van verf gaat voorzien. De boven- en voorkant van de traptreden verf je als laatst. Op een behandelde trap kan meteen de afwerklaag worden aangebracht. Is er sprake van een onbehandelde trap, dan raden we je aan om een aparte grondverf en aflak toe te passen.

  Verf wordt het gemakkelijkst aangebracht als het op kamertemperatuur is. Vergeet niet om de verf vooraf goed door te roeren. Gebruik een kwast voor de moeilijk bereikbare plekken en een (kleine) lakroller voor de grote oppervlakken. Alhoewel het mogelijk is dat één laag verf voldoende dekking biedt, komt het in de praktijk geregeld voor dat je meerdere lagen verf moet toepassen. Werk altijd van boven naar beneden, ook als je de traptreden gaat schilderen. Met de roller werk je eerst in de richting van de korte kant, waarna je over de lange kant afstrijkt. Je kunt tree om tree werken als je nog gebruik wilt maken van de trap. In dat geval ga je de volgende dag aan de slag met de niet geverfde treden. Zo ontstaat er een eindresultaat waar je 100% tevreden over zult zijn.    

Hoe schilder je een trap?
Afbeelding van oude trap van Unsplash.

Bekijk ook de handige video bovenaan de pagina.

Heb jij ook nog advies voor hoe je een trap kunt schilderen? Laat een reactie achter hieronder aan de website.

Video en informatie onder andere gevonden op de website van Verfwinkel, op de pagina trap schilderen.

Category: Klussen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>