Hoe snoei je een appelboom

container huren leiden
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
188

Een appelboom is een prachtige boom die, mits deze goed verzorgd wordt, ieder jaar vele heerlijke appels geeft. Maar hoe snoei je een appelboom? Waar moet je op letten? En wanneer snoei je een appelboom? Maar eerst gaan we kijken naar waarom je een appelboom moet snoeien.

Waarom een appelboom snoeien

Er zijn verschillende redenen om een appelboom te snoeien. Door een appelboom te snoeien bevorder je namelijk een gezonde en sterke groei. Snoeien verwijdert namelijk zieke of beschadigde takken, waardoor de boom gezonder en sterker kan groeien. Snoeien zorgt er ook voor dat licht en lucht de binnenkant van de boom kunnen bereiken, wat een gezonde groei bevordert.

Door de appelboom te snoeien verhoog je ook de fruitproductie. Door overvolle takken te verwijderen zorg je ervoor dat fruit minder hoeft te concurreren om voldoende licht en voedingsstoffen te krijgen.

Hoe snoei je een appelboom?

Voordat je aan de slag kunt met het snoeien van de appelboom, kun je het beste een container huren Leiden, tenzij je een hakselaar hebt.

Hier volgen de stappen voor het snoeien van een appelboom:

 • Bepaal de leeftijd van de boom
  Appelbomen moeten verschillend gesnoeid worden, afhankelijk van hun leeftijd. Jonge bomen (tot 3 jaar oud) moeten worden gesnoeid om de groei en een sterk geraamte te bevorderen, terwijl volwassen bomen moeten worden gesnoeid om beschadigde of zieke takken te verwijderen en de boom vorm te geven.
 • Verwijder dode, beschadigde of zieke takken
  Deze takken moeten zo dicht mogelijk bij de stam worden verwijderd met een schone snoeischaar of snoeizaag.
 • Het bladerdak uitdunnen
  Door enkele takken uit het midden van de boom te verwijderen, kunnen licht en lucht de binnenkant van de boom bereiken, wat een gezonde groei bevordert.
 • Verwijder eventuele uitlopers
  Zuigers zijn scheuten die uit de basis van de boom of uit de wortels groeien. Deze moeten worden verwijderd om te voorkomen dat ze concurreren met de hoofdtakken van de boom.
 • Snoei de boom in vorm
  Snoei alle takken terug die elkaar kruisen of tegen elkaar schuren, of die in een vreemde hoek groeien.
 • Ontsmet jouw gereedschap
  Na het snoeien is het belangrijk om je snoeigereedschap te desinfecteren om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Dit kun je doen door ze af te vegen met een oplossing van één deel bleekwater op negen delen water.
 • Snoei op het juiste moment
  De beste tijd om een appelboom te snoeien is tijdens het rustseizoen, wanneer de boom niet actief groeit. Dit is meestal in de late winter of het vroege voorjaar.
Lees ook:  Leren poker spelen in 5 minuten

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek