Hoe werkt een VPN en hoe anoniem kan je surfen zonder pottenkijkers?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
367

VPN staat synoniem voor de afkorting van Virtual Private Network. Een verbinding met VPN is een eenvoudige en doeltreffende manier om je vrijheid, privacy en veiligheid te optimaliseren. In deze blog lees je wat VPN precies is en welke mogelijkheden beschikbaar zijn. Daarnaast wordt belicht hoe Netflix VPN onder bepaalde omstandigheden werkt. Een huidige stand van zaken.

Wat is VPN nu feitelijk?

Wanneer je op het internet surft, deelt je computer of smartphone de hele tijd informatie uit met andere bronnen op het wereldwijde web. Een VPN maakt een (versleutelde) verbinding tussen je apparaat en de rest van het internet. Met de zogenaamde VPN wordt alle verkeer met data via deze beveiligde connectie eerst naar een externe server doorgestuurd. Ook wel VPN-server genoemd. Van hieruit wordt het dataverkeer naar het internet verzonden, richting eindbestemming. Het internet omleiden via een VPN server biedt 3 grote voordelen:

  • op deze manier wordt de eigen identiteit beter afgeschermd van de buitenwacht
  • door de krachtige encryptie wordt data beter beschermd
  • VPN geeft je de nodige vrijheid terug op internet

Hoe werkt VPN?

Praktisch gezien werkt een VPN heel eenvoudig. Je maakt een keuze om met een aanbieder in zee te gaan, je sluit een abonnement af en gaat de VPN-software downloaden. Daarnaast kies je de server waarmee je wil verbonden worden. Hoe een VPN precies werkt zie je in dit stappenplan:

  • Stap 1: VPN versleutelt je internetverkeer

De versleuteling van je internetverkeer gebeurt dankzij de VPN-software. Je data wordt verzonden over een (beveiligde) verbinding naar de VPN-server.

  • Stap 2: VPN-server ontsleutelt het internetverkeer opnieuw

De VPN-server krijgt het versleutelde internetverkeer binnen en zorgt ervoor dat het opnieuw ontsleuteld wordt zodat het leesbaar is.

  • Stap 3: Server verzendt het ontsleutelde internetverkeer terug naar het internet
Lees ook:  Hoe kun je zorgen dat je niet verveelt tijdens het autorijden?

Vervolgens verstuurt de server vervolgens het internetverkeer opnieuw naar het internet. Daarna krijgt diezelfde server internetverkeer teruggestuurd dat voor jou bedoeld is.

  • Stap 4: De VPN server ontvangt alles versleuteld en gaat ontgrendelen

De software die voorzien is op jouw persoonlijk apparaat - laptop, tablet of computer - ontgrendelt het internetverkeer opnieuw waardoor je alles leesbaar kan bekijken

Een VPN-verbinding beveiligt het internetverkeer

Het nut van VPN mag duidelijk zijn voor mensen die anoniem op het internet willen surfen, zonder gestoord te worden door zogeheten 'pottenkijkers' die de hele tijd op je vingers zitten te kijken. Normaal gesproken kunnen je locatie en zelfs je persoonlijke identiteit probleemloos achterhaald worden dankzij het IP-adres. Wanneer je echter een IP-adres gebruikt zoals een IP¨van een VPN-server, is het surfgedrag op internet niet langer aan je eigen IP-adres gekoppeld. Het is dus niet meer zo makkelijk om het te traceren. Hierdoor kan je heel anoniem op het internet zitten. Een ander groot voordeel van VPN is dat hackers - door de versleuteling - je data niet makkelijk nog kunnen onderscheppen en checken.

Wat is de beste Netflix VPN?

Streamingdiensten zoals Netflix gebruiken je IP-adres om te zien waar je vandaan komt. Zodra ze weten waar je roots liggen, hebben ze controle over de content die je streamt, afhankelijk van de regio waar je woont. Je kan echter je Netflix VPN om de tuin leiden door te laten denken dat je in een ander land woont. Op deze wijze heb je extra content die niet ter beschikking staat in Nederland. Wanneer je bijvoorbeeld verbinding maakt met een VPN-server in de VS, kan je Netflix VPN US deblokkeren.

NETFLIX VIA VPN VERBINDING

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek