Je huis winter klaar maken: zo doe je dat!

winter dineren
Waldo Taekema
Waldo Taekema
10/11/2022
82

De wintermaanden staan al voor de deur, 23 december is het namelijk al zover. Om ervoor te zorgen dat je tijdens de kerst dagen niet bezig hoeft te zijn met onder andere de schoorsteen te vegen. In deze blog staan daarom een aantal belangrijke punten om niét te vergeten!

Isolatie

Onze grootste vijand in de winter is koude lucht. Om ervoor te zorgen dat dat niet allemaal je woning binnen komt moet je alles goed geïsoleerd hebben. Het simpelste hiervoor is door met je hand langs alle kleine gaatjes en kiertjes te gaan. Voel je koude lucht? Dek het dan af met bijvoorbeeld een deurstopper of tochtstrippen. Dit is een hele goedkope, maar wel super functionele manier van isoleren. Twee grotere factoren zijn om ervoor te zorgen dat je nergens in huis meer enkel glas hebt. Dat laat namelijk ontzettend gemakkelijk koude lucht binnen, en warme lucht verdwijnen. Tip! Hang voor alle ramen dikke gordijnen. Die zullen er ook voor zorgen dat de warmte binnen blijft. Én het geeft een knusser gevoel.

Schoorsteen

In de winter ga je logischerwijs veel stoken. Om ervoor te zorgen dat je geen brand krijgt moet je jaarlijks je schoorsteen laten inspecteren, en waar nodig laten schoonmaken. Dat kun je eventueel ook zelf doen. Gebruik hiervoor een veiligheidsbril, oude kleding dat vies mag worden én een zaklamp. Kijk of de klep goed open en dicht gaat en/of er geen dingen in de schoorsteen zitten die het rookkanaal kunnen laten verstoppen. Mocht je het niet prettig vinden, om op het dak te staan. Aarzel dan niet en huur een professioneel iemand in. Het is namelijk iets wat je niet moet laten liggen.

Het dak

Belangrijke punten op het dak – naast de schoorsteen – zijn onder andere dat er geen dakpannen kapot of verplaatst zijn. Terugkomend op het eerste punt, kan dat namelijk ontzettend slecht zijn voor het warmte-behoud van je woning. Maar ook zal het zorgen voor lekkages. Zorg er ook voor dat alle viezigheid zoals bijvoorbeeld mos en vogelpoep van het dak is. Als het namelijk gaat vriezen dan zal het zorgen voor grote slijtage. Doe dat ook met je dakgoten, het water moet namelijk goed kunnen aflopen. Heb je geen idee waar de troep heen moet? Je kunt alles in een rolcontainer stoppen!

Lees ook:  Hoe bepaal je de juiste vakantiebestemming?

Waterleidingen

Mocht je in een oud(er) huis wonen dan is er een kans dat sommige waterleidingen bloot liggen. Dat wilt zeggen dat ze niet zijn geïsoleerd tegen de kou. Belangrijk is om ze te isoleren met – het liefst – glaswol en/of polystyreenschuim. Als je het niet doet, zal namelijk de leiding kunnen bevriezen waardoor je binnen in veel schade krijgt. Dat repareren zal niet prettig zijn voor de beurs. Mocht je twee linkerhanden hebben, neem dan contact op met een professional.

Thermostaat

Tegenwoordig zullen veel thermostaten het allemaal van zelf doen. Maar voor de zekerheid is het wel prettig om het te controleren. Het gaat er hier om dat de thermostaat in de winter stand staat. Mocht dat namelijk niet zo zijn dan is de kans ontzettend groot dat je ’s morgens vroeg in een ijskoude woonkamer terecht komt. Doordat de thermostaat pas later op de dag aanspringt, wegens de zomertijd.

Verlichting

Tijdens deze donkere maanden zul je vele malen vaker de verlichting aan hebben staan. Door de torenhoge energie prijzen van dit moment zal dit niet prettig zijn voor de portemonnee. Zorg er daarom voor dat je zo veel mogelijk LED lampen hebt. Die zijn zuiniger, goedkoper én beter voor het milieu. Ook kun je kaarsen gebruiken, überhaupt vele malen gezelliger.  

bekijk ook Hoe help je tuinvogels in de winter?

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe heeft slaap invloed op je sport prestaties

Hoe moet je zware objecten verhuizen

Hoe handel je schade na een botsing af?

Snel en zorgvuldig een bedrijf opstarten

© 5 Minuten TV - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek