Hoe kies je de juiste klusbus om tot camper om te bouwen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/02/2022
576

Zelf een camper bouwen van een oude klusbus is een groot project. Een van de moeilijkste opgaven ligt al voor je nog voordat je begint: hoe kies je een geschikte bus om te kopen?

 1. Verdiep je in de types en formaten

  Een geschikte bus voor jouw camperproject vinden, start met een kleine studie in de verschillende bustypes. Je zal leren dat een Fiat Ducato een populaire bus is voor buscampers vanwege de hoekige vormen, maar ook dat een Fiat Ducato, Citroen Jumper en Peugeot Boxer identiek zijn. De afmetingen van de verschillende bussen worden aangeduid in lengtematen en hoogtematen. Een L1H1 is dus het kleinste type bus, maar het verschilt wel per merk hoeveel meter de laadruimte dan precies is. Waar je wel vanuit kan gaan, is dat een L1 nog in een normaal parkeervak kan passen. Dat kan erg handig zijn, maar beperkt je natuurlijk ook in de leefruimte binnen. De meeste busklussers kiezen daarom toch voor een groter bustype. Ook is het goed om te weten dat een H1 niet hoog genoeg is om volgens de fiscale regelgeving een camper te mogen heten. Je komt met een H1 niet in aanmerking voor het gunstige campertarief, tenzij je een hefdak of ander soort verhoging bouwt.

 2. Bepaal hoeveel zitplaatsen je moet hebben tijdens het rijden

  Een camper voor een gezin heeft meer zitplaatsen nodig dan voor een stel. Daar moet je ook je bus op uitzoeken. Bussen komen met twee soorten cabines: met twee losse stoelen of met een bestuurdersstoel en een bankje voor twee personen. Als twee stoelen voor jou genoeg is, heb je het dus makkelijk. Wil je drie personen kunnen vervoeren, dan zal je dit als criterium moeten hanteren. Een gezin van meer dan drie? Dan heb je twee opties. Je kan een tweede rij stoelen laten bijplaatsen en laten keuren, wat helaas behoorlijk prijzig kan zijn. Of je kiest voor een bus van voor juli 2012 en bouwt in jouw camperbus zitplaatsen dwars op de rijrichting. Bij het omkeuren van jouw klusbus naar camper door het RDW kan de keurmeester die zitplaatsen gelijk meekeuren als officiële zitplaatsen. Als je voor die tweede optie wilt gaan, heb je dus een extra criterium bij jouw zoektocht naar de perfecte klusbus.

 3. Bedenk welke emissiestandaard jouw minimum is

  Bussen rijden vrijwel allemaal op diesel. Een busje op benzine of zelfs elektrisch is een grote uitzondering. Dat betekent ook dat deze bussen niet zo milieuzuinig zijn en het belangrijk is om na te gaan wat de emissienorm is, als je naar een bus kijkt. Euro 5 is – op dit moment in ieder geval – nog welkom in de meeste Europese binnensteden, maar een Euro 4 wordt al steeds vaker geweerd. Ben jij dus van plan om met jouw bus ook steden te bezoeken? Houd hier dan rekening mee en bedenk van tevoren welke emissiestandaard jouw minimum is.

 4. Kijk naar de gebruikelijke aankoopcriteria

  Een bus is niet alleen een potentiële camper, maar ook een voertuig zoals ook jouw auto thuis. Aspecten als leeftijd, onderhoud en kilometerstand zijn dus voor jouw bus van belang. Het is ook goed om te kijken naar hoe de bus is gebruikt. Een bus van een glaszetter voor het vervoer van ruiten zal er waarschijnlijk net uitzien en er zal rustig mee zijn gereden. Maar een klusbus van een stukadoor heeft doorgaans vuil in alle kieren en gaten, waardoor het leeghalen en klaarmaken voor de ombouw nog best een karwei kan zijn.

 5. Welke kenmerken moet jouw bus hebben?

  Een bus ombouwen tot camper is leuk, maar het is misschien nog leuker als jouw bus een aantal gewenste kenmerken al heeft. Dat kan jou weer een hoop werk en flink wat geld besparen. Zo hebben veel klusbussen al ramen in de zijdeur en achterdeuren, wat voor jouw busontwerp misschien al genoeg is. Andere kenmerken waarnaar je op zoek kan zijn, zijn bijvoorbeeld schuifdeuren aan beide kanten of een imperiaal op het dak.

In welke landen gelden milieuzones voor campers?

Een video over welke landen welke milieuzones hebben:

https://www.youtube.com/watch?v=wtVRuYyKaZA

Deze gastblog is geschreven door Maartje en Sebastiaan van TheOrangeBackpack.nl. Ze zijn reismaatjes sinds hun tiende date naar Cambodja, maakten van reizen hun werk en reizen inmiddels rond met hun reisbaby en zelfgebouwde kampeerbus.

Tips

Heb jij nog tips voor het zelf ombouwen van een camper? Laat het hieronder weten in een reactie.

Foto camperbus van Maartje en Sebastiaan.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek