Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

schoonmaken
Waldo Taekema
Waldo Taekema
09/04/2024
152

Een drukke negen tot vijf baan, in de file staan op weg naar huis om daarna te moeten haasten om de kinderen naar het voetbal te brengen. Soms lijken mensen heel verschillend, maar het terugkomende fenomeen is toch vooral dat iedereen zich wel eens moet haasten. Hierdoor hebben we vaak niet meer de tijd om klusjes in huis te gaan doen. Snel de keuken schoonmaken met een nat doekje, de vaatwasser inruimen en de vloer stofzuigen. Dat is meestal het standaardwerk waar we het bij laten, op de doordeweekse dagen.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders maar twee uur per dag besteden aan huishoudelijke klusjes. De kans is groot dat je binnen die twee uur veel meer kunt doen dan je eigenlijk denkt. In deze blog hebben we het daarom over de meest efficiënte manier van opruimen. Binnen vijf minuten de badkamer schoonmaken? Dat kan prima!

1. Gebruik multifunctionele schoonmaakmiddelen

We hebben maar twee uurtjes de tijd, belangrijk dus om slimme keuzes te maken. Handig is daarom om schoonmaakmiddelen te gebruiken die multifunctioneel zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een allesreiniger. Deze zijn gemaakt om te kunnen werken op allemaal verschillende oppervlaktes. Perfect voor het aanrecht, de tafels maar ook gelakt hout. De Consumentenbond heeft hier dan ook een onderzoek naar gedaan. Zo hebben ze 25 verschillende oppervlaktes gekozen die een testrobot moet poetsen.

Wat blijkt; Dettol komt als beste uit de test met een zeer nette 8,7. Wel is het zo dat hun een zeer hoog verdunningsadvies hebben. Zo ben je 40 euro kwijt op 1000 liter sop. Dit terwijl de W5 allesreiniger een 8,2 krijg op de test, met een prijs van maar liefst 4 euro per 1000 liter sop. Kwaliteit hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn.

2. Verdeel je woonruimte op in zones

Het klinkt misschien allemaal heel overdreven, pak gewoon die poetsdoek in begin met schoonmaken zou je zeggen. Toch is het handig om vooraf duidelijk voor jezelf te hebben wat er allemaal moet gebeuren. Stel je wilt bijvoorbeeld zowel de gang als de slaapkamer poetsen. Dan is het niet handig om met allemaal vieze troepjes van de slaapkamer de hele tijd door de glimmende gang te moeten lopen. Maak daarom eerst de slaapkamer schoon, en begin daarna aan de gang. Zodra de slaapkamer is gepoetst hoef je er toch niet meer te zijn, hierdoor kan die ook niet vuil worden. Daarnaast helpt deze structuur ook ervoor om een duidelijke planning te hebben.

Handige combinaties
Combineer de slaapkamer altijd met de gang, de toilet met de badkamer en de woonkamer met de keuken. Je zou dit eventueel ook kunnen uitbreiden tot een schoonmaakschema, waardoor je op de lange termijn tijd kunt besparen.

Lees ook:  Hoe moet je een airfryer schoonmaken?

3. Werk van boven naar beneden

Mocht je bezig zijn met een iets grotere schoonmaak, zorg er dan altijd voor dat je op de bovenste lagen begint. Zoals bijvoorbeeld het afstoffen van de kasten en tafels. Mocht je namelijk eerst de vloer gaan stofzuigen en dweilen dan zul je na tien minuten al geen resultaat meer zien. Begin met het afstoffen van alle meubels. Ga er daarna met een microvezel doekje overheen en ruim de spullen zoals het snuiftabak op die in de weg liggen. Begin daarna pas met de vloer. Ruim de spullen op, stofzuig en dweil de vloer. Hierdoor heb je naast een duidelijke structuur, ook gelijk de meest stralende vloer.

4. Extra aandacht aan de badkamer

Gebruik overigens tijdens het schoonmaken niet óveral een allesreiniger. De toilet en badkamer verdienen namelijk wat extra aandacht. Mocht je de wc-pot willen ontkalken, gebruik dan een eetlepel baking soda met een scheutje schoonmaakazijn. Maak ter hygiëne gebruik van een sanitair reiniger. Voor de extra kun je er eventueel nog eens doorheen vegen met een beetje chloor, al is dat niet persé noodzakelijk.

In de badkamer moet je gebruik maken van milde schoonmaakmiddelen, zoals zeep en schoonmaakazijn. Mocht je een sterke antikalk of ammoniak gebruiken dan zullen deze stimulerende effecten een aanslag geven op het keramiek, kunststof maar ook op het glas en de tegels.

Eigenlijk is het heel simpel; Spoel de douche na gebruik af, zodat er geen zeepresten kunnen aankoeken en maak daarna alles goed droog. Dit zodat schimmel en kalk geen kans heeft om te ontstaan. Wil je het laten glanzen? Gebruik dan een microvezeldoekje!

5. Maak het leuk!

Je zult weinig mensen vrolijk maken met de vraag ‘zou je willen gaan schoonmaken?’, toch blijkt uit onderzoek dat bijna elke Nederlander super gelukkig en zelfvoldaan is nadat ze hun huis hebben schoongemaakt. Genoeg redenen om dus toch even die poetsdoek te gaan pakken. Schoonmaken hoeft ook helemaal niet zo saai te zijn. Zet je favoriete muziek op, luister naar je lievelingspodcast of maak gezellig schoon met je partner of vrienden. In plaats van kletsen op de bank, kun je ondertussen ook het bed verschonen. Zodra je een leuke tijd hebt, zul je ook zien dat de klusjes in een veel sneller tempo gedaan worden. Time flies when you're having fun!

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek