Het belang van vloerschuren voor het behoud van jouw houten vloer

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
540

Voor elke huis biedt een houten vloer een warme uitstraling en is een investering die voor jaren meegaat. Het is namelijk de bedoeling om jouw vloer altijd in goede staat te behouden en dit regelmatig te onderhouden. Het schuren van de vloer is één van de belangrijkste onderhoudstaken voor een houten vloer. In deze blog leer je alles over het belang van vloerschuren voor het behoud van jouw houten vloer.

Het belang van vloerschuren

Het schuren van een houten vloer is niet alleen esthetisch gezien belangrijk om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien, maar het heeft ook praktische voordelen. Door de bovenste laag van het hout te verwijderen, wordt de vloer weer vlak en glad gemaakt. Dit zorgt ervoor dat meubels en andere objecten weer gelijkmatig op de vloer kunnen staan en voorkomt dat er struikelgevaar ontstaat door oneffenheden in de vloer.

Daarnaast zorgt het schuren van de vloer ervoor dat er weer een goede hechting ontstaat tussen de afwerklaag en het hout, waardoor deze langer meegaat en beter beschermt tegen slijtage en beschadigingen.

Waarom is vloerschuren belangrijk voor het behoud van jouw houten vloer?

1.      Verwijderen van beschadigingen

Een houten vloer is gevoelig voor beschadigingen zoals krassen, deuken en vlekken. Door de vloer regelmatig te schuren, kunnen deze beschadigingen worden verwijderd, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet.

2.      Herstellen van de originele kleur

Door de vloer bloot te stellen aan zonlicht en dagelijkse slijtage kan de kleur van de vloer vervagen. Door de vloer te schuren, wordt de bovenste laag van het hout verwijderd, waardoor de originele kleur van het hout weer zichtbaar wordt.

3.      Verlengen van de levensduur van de vloer

Door de vloer regelmatig te schuren, wordt voorkomen dat de houten vloer versleten raakt en beschadigd raakt. Daardoor kan de levensduur van de vloer worden verlengd, waardoor je langer de vloer zo optimaal kunt behouden.

Hoe vaak moet je jouw houten vloer schuren?

Dit hangt af van het gebruik van de vloer en de slijtage hiervan. Over het algemeen is het raadzaam om de houten vloer om de 5 tot 10 jaar te schuren. Dit kan verschillen, omdat het afhangt van de intensiteit en het gebruik van de vloer.

Lees ook:  Binnen 5 minuten een airco installeren

Hoe wordt een houten vloer geschuurd?

Voordat er gewerkt wordt met het schuren van de vloer, is het ten eerste van belang dat de vloer moet worden schoongemaakt. Daarnaast moeten alle meubels verwijderd worden uit de ruimte. Vervolgens wordt de vloer machinaal geschuurd met een schuurmachine die is uitgerust met schuurpapier met verschillende korrelgroottes. Het proces begint met grof schuurpapier om de oude lak- of olie-laag te verwijderen en eventuele oneffenheden te egaliseren. Daarna wordt steeds fijner schuurpapier gebruikt, waarmee de vloer uiteindelijk helemaal glad wordt geschuurd. Na het schuren wordt het stof zorgvuldig opgeruimd, en kan de vloer opnieuw worden afgewerkt met bijvoorbeeld lak, olie of wax.

Kun je jouw houten vloer zelf schuren?

Het vloerschuren is een uitdagende klus die voor veel ervaring en kennis vereist. Het is wel zeker mogelijk om zelfstandig de houten vloer te gaan schuren, maar het advies is om toch een professionele vakman te regelen voor dit werk. Een vakman heeft namelijk de geschikte apparaten en kennis, waardoor hij op de juiste manier de houten vloer kan afwerken. Hierdoor krijg je de beste resultaat.

Hoe kies je de juiste vloerschuurder?

Bij het zoeken van een vloerschuurder, is het essentieel om te kijken naar de ervaring en kennis op het gebied van schuren van een houten vloer. Je kan namelijk bijvoorbeeld gaan kijken voor houten vloeren schuren in Amsterdam. Dit is één van de betrouwbaarste bedrijven van Nederland.

Conclusie

Het schuren van de houten vloer is een essentieel onderdeel van het onderhoud in het huis en kan ervoor zorgen dat de vloer zo mooi uitziet als 10 jaar geleden. Door regelmatig jouw vloer te schuren, kun je allerlei beschadigingen en verkleuringen voorkomen en de levensduur van jouw vloer gaan verlengen. Kies wel altijd voor een professionele vloerschuurder om het beste resultaat te krijgen.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek