Hoe bescherm je een auto in de winter?

Inhoud van deze pagina:

Tips voor het beschermen van je auto in de winter

In de winter heeft je auto het zwaarder te verduren dan in de zomer. Het is kouder, het regent meer en ook periodes met sneeuw en ijzel komen voor.

Hoe bescherm je het interieur van je auto in de winter?

Vooral het vele vocht wat met deze weertypes gepaard gaat kan voor problemen zorgen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het vocht buiten de deur te houden of uit je auto te verdrijven.

Om je auto in de winter beter te beschermen tegen het koude en vooral natte weer zijn onderstaande tips van belang:

 1. Gebruik rubber automatten om de bodem van je auto in de winter maximaal te beschermen. Standaard automatten van tapijt slijten harder door het zout wat je onder je schoenen mee de auto in neemt. Daarnaast zijn rubber automatten veel eenvoudiger schoon te maken.
 2. Smeer de rubbers waarmee de deuren worden afgesloten in met vaseline. Hierdoor wordt voorkomen dat de rubbers aan elkaar gaan plakken en je de deuren moeilijk open krijgt.
 3. Reinig het interieur van je auto met enige regelmaat in de winter. Vooral als het glad is en er gestrooid wordt. Het zout en vocht wat je onder je schoenen meeneemt de auto in kan voor een witte aanslag zorgen op de bekleding aan de zijkant van het middenconsole.  
 4. Als je het interieur van je auto gaat reinigen gebruik dan niet te veel water.
 5. Zet de verwarming in je auto wat vaker aan, op deze manier voorkom je dat je auto te vochtig wordt.
 6. Maak de ruiten van je auto regelmatig schoon. Vooral in de winter zijn je ruiten eerder smerig en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
 7. Leg een microvezel doek in je auto. Door de temperatuurverschillen in de winter beslaan je ruiten veel sneller waardoor je slecht zicht hebt.

Ook de buitenkant van je auto heeft in de winter extra bescherming nodig. Zo is het slim om je auto regelmatig schoon te maken om het vuil en zout van je auto en vooral van je velgen af te spoelen.

In bovenstaande video en in de video’s hieronder vind je nog meer handige tips om je auto winter klaar te maken!

6 Tips voor je auto in de winter
6 hacks voor je auto in de winter
21 Auto hacks dat je tijd zal besparen (en wie wil dat nu niet)

Wat je NIET bij je auto moet doen

Naast wat je WEL moet doen, hier ook nog een video met tips over wat je vooral NIET met je auto moet doen:

5 dingen die je nooit met je auto moet doen.

Zomerbanden met winterbanden verwisselen

Vergeet natuurlijk ook niet om je winterbanden te verwisselen. In onderstaande video instructies over hoe je winterbanden moet verwisselen.

Uitleg winterbanden verwisselen

Wie zich vaak over snelwegen manoeuvreert zal merken dat hun auto veel smeriger is, en ook al doet de verlaging van 120 km/h naar 100 km/h niet heel veel tegen de stikstofuitstoot, het doet wel degelijk iets tegen de mate van vervuiling van je auto.

Rij je dus veel over snelwegen dan is het slim om de buitenkant van je auto extra vaak schoon te maken in de winter.

Conclusie, in de winter doe je er goed aan om je auto net dat beetje extra aandacht te geven. Zeker als je er ook nog een eind mee gaat rijden, zoals bij een vakantie.

Let op! Niet alle tips zijn door ons getest, dus doe het wel naar eigen inzicht en op eigen risico. Uiteraard zijn we wel benieuwd naar je bevindingen. Laat hieronder gerust een bericht achter.

Bronnen: Youtube, JustCarpets

Auto’s in de sneeuw.

1 reactie

 • Monique
  Reply

  Koude temperaturen kunnen veel componenten van een auto aantasten. Deze tips kunnen zowel huidige auto eigenaren als nieuwe helpen. Ik had de tip over vaseline van mijn collega gekregen en het werkt prima. Mijn auto heeft omtrekbeveiliging. Zal de sneeuw voor problemen zorgen als ik die niet vaak genoeg verwijder?

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>