Hoe kun je afvallen door thuis te trainen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
418

Alhoewel veel mensen naar de sportschool gaan om aan hun lichaam en mentale gesteldheid te werken, hoef je niet per se daar te trainen. Je kunt er ook voor kiezen om een trainingsschema voor thuis te maken die jouw lichaam sterker en fitter maken. Op die manier kun je ook prima afvallen. Steeds meer mensen zijn ongelooflijk druk en hebben te weinig tijd om een aantal keren per week naar de sportschool te gaan. Het is voor deze groep efficiënter om thuis te trainen. Daarnaast is thuis trainen ook laagdrempelig, aangezien je helemaal alleen bent en op je gemak jouw oefeningen kunt uitvoeren. De keerzijde is wel dat er nu niemand is om je te begeleiden of te motiveren. Je hebt een sterke mate van zelfdiscipline nodig, wil je thuis goed kunnen trainen.

Trainen zonder fitnessapparaten

Zou je graag wat overtollige kilo’s kwijt willen raken, maar wil je graag thuis aan de slag zonder fitnessapparatuur, dan zijn een aantal zaken belangrijk. Zorg ervoor dat jij (eventueel met hulp van een persoon die er meer in thuis is) een trainingsschema opstelt. Het liefst maak je niet één trainingsschema, maar stel je er een aantal op zodat je lekker kunt afwisselen. Je kunt hierdoor per keer andere spiergroepen trainen en dit zorgt er uiteindelijk voor dat je lichaam niet alleen beter kan herstellen, maar dat jij het ook nog eens lang volhoudt.

Trainingsschema

Stel doelen

Daarnaast is het fijn als je doelen stelt, maar zorg ervoor dat je deze doelen te allen tijde realistisch houdt! Kleinere doelen werken het beste. Dit zijn doelen die je stap voor stap kunt opbouwen. Zo kun je bijvoorbeeld stellen dat je na een maand of 2 6 minuten wilt kunnen planken. Hier kun je vervolgens naartoe werken. Daarnaast is het raadzaam om te trainen op vaste tijdstippen. Dit zorgt voor ritme, structuur en regelmaat. Hier heeft niet alleen jouw lichaam baat bij, maar ook je hoofd. Zo weet je exact wanneer je gaat sporten en dit zorgt voor een stukje rust. Is je hoofddoel afvallen, dan is het handig om naast een sportschema ook een voedingsschema op te stellen. Je kunt eventueel de hulp van een diëtiste inschakelen, maar je zou zelf ook je caloriebehoefte kunnen berekenen op basis van je leeftijd, gewicht en de mate van beweging. Dit is voor iedereen anders. Overigens kan een diëtiste vaak een goed voedingsschema maken dat perfect voldoet aan al jouw wensen en behoeftes.

Lees ook:  Hoe leer je golfen?

HIIT-trainingen

Er bestaan echt enorm veel soorten trainingen die je thuis kunt volgen. Zo kun je dansoefeningen doen (een soort van Zumba en Aerobics gecombineerd) of allemaal losse korte oefeningen zoals planken, crunches en push-ups bijvoorbeeld. Wat eigenlijk de grootste aanrader is, is een HIIT (High Intensity Interval Training) training. Dit zijn relatief snelle trainingen die je thuis heel prima zonder apparaten kunt uitvoeren. De gedachte achter een HIIT-training is korte periodes extreem intensief trainen om daarna korte rustpauzes in te lassen. Je bouwt niet alleen spierkracht op, maar valt ook af. Een krachtiger en fitter lichaam dus!

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek