Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Inhoud van deze pagina:

Sinds de coronacrisis zien we het steeds vaker: mensen die beleggen in grondstoffen zoals de olieprijs of in goud. Het is met name sinds de lockdowns dat beleggen populair geworden is in Nederland.

Er zijn verschillende grondstoffen waar je geld in kunt investeren. Ben je benieuwd hoe dat precies moet en welke grondstoffen er zoal zijn? In dit artikel lees je meer over beleggen in grondstoffen. Ook hebben we aanvullend verschillende video’s verzameld en je zult zien dat er verschillende zienswijzen zijn op deze manier van beleggen. Deze hebben we niet allemaal ‘ge-fact-checked’ dus zie het vooral iets om er tips en inspiratie mee op te doen, maar we vonden ze interessant genoeg om te delen. Ons advies is sowieso om niet zomaar te beginnen met beleggen maar een expert te raadplegen indien je zelf weinig kennis hiervan hebt.

In welke grondstoffen kun je beleggen?

Als eerst is het interessant om te weten in welke grondstoffen je zoal kunt beleggen. De meeste mensen denken al gauw aan de handel in goud, olie of zilver. Dit zijn de grootste en bekendste soort grondstoffen, maar zeker niet de enige waar je geld in kunt investeren. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in graan en aardgas en is een investering in cacao en koffiebonen zelfs mogelijk.

Daarnaast kun je investeren in diverse edelmetalen zoals palladium, platina en natuurlijk zilver en goud. Ook is het mogelijk om te beleggen in chemische metalen. Bij sommige grondstoffen beleg je in fysieke producten, bijvoorbeeld in fysiek zilver of goud terwijl je bij andere grondstoffen investeert in bedrijven binnen die branche of aandelen van die bedrijven.

Beleggen in grondstoffen kan op diverse manieren

Of je nu investeert in de zilverprijs of liever belegt in olie; beleggen in grondstoffen kan op diverse manieren. Het is op verschillende manieren mogelijk om zo’n investering te doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je kunt fysieke producten aanschaffen zoals goud en zilver. Deze staven (of baren genoemd) moet je wel ergens op een veilige manier kunnen opslaan.
  • Heb je geen ruimte voor fysieke producten maar wil je wel beleggen? Dan is investeren in een Contract For Difference (CFD) een optie. In het geval van een CFD word je niet de eigenaar van een product, maar kun je geld verdienen door te speculueren op de koersen. Je kunt geld inzetten op winst, maar ook op verlies. Is je speculatie goed? Dan verdien je geld met grondstoffen.
  • Het aanschaffen van aandelen is ook een mogelijkheid wanneer je wilt beleggen in grondstoffen. Hierbij investeer je in aandelen van een bedrijf die grondstoffen bewerken of delven.
  • Investeren in een exchange-traded fund (ETF), een passief beheerd beleggingsfonds.
  • Geld inzetten op zogeheten futures contracts, een termijncontract. Een futures contract is een verhandelbaar contract dat te maken heeft met de koop (long genoemd) of de verkoop (short genoemd) van een onderliggende waarde. Vooraf wordt er tussen de koper en verkoper een dag en tijdstip afgesproken.

Waarom beleggen mensen in grondstoffen?

Er is een aantal redenen waarom mensen beleggen in grondstoffen zoals olie en zilver. De belangrijkste reden is dat grondstoffen schaars zijn. Zodra de vraag naar deze grondstoffen hoger ligt dan het aanbod gaan de prijzen, zoals de olieprijs en de zilverprijs, meestal omhoog. Daarbij geldt dat de vraag naar grondstoffen in de toekomst vermoedelijk verder zal toenemen. Er spelen uiteraard altijd meer variabelen mee en er is hierbij nooit garantie.

Wat tot slot een reden is voor mensen om te beleggen in grondstoffen is het feit dat grondstoffen niet failliet kunnen gaan. Je kunt een bedrijf opzetten om geld te willen verdienen of een product bedenken, maar dit zijn stuk voor stuk zaken die slecht kunnen gaan en zelfs failliet kunnen gaan. Grondstoffen blijven altijd wat waard waardoor het een populaire manier van beleggen is geworden.

Meer video’s over beleggen in zilver, goud en andere grondstoffen

CNBC: Waarom Warren Buffet niet in Goud zou investeren

Experiment; wat heeft het in 14 jaar opgeleverd?

8 valkuilen bij de aankoop van zilver

Category: Zakelijk

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>