Hoe maak je je woning echt goed schoon?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
326

Je woning schoonmaken moet regelmatig gebeuren. Afhankelijk van hoe je woont dien je elke dag af te stoffen, meerdere keren per week te stofzuigen en te dweilen, en moet het sanitair uiteraard goed bijgehouden worden. Hoe je moet stofzuigen en afstoffen weet je waarschijnlijk wel, en ook het schoonmaken van het toilet zal geen probleem zijn, maar hoe zorg je ervoor dat je woning echt goed schoon is? Dat laten wij je zien.

De meubels in je woning schoonmaken

Alles is huis moet schoongemaakt worden, ook de meubels waar je op zit. Want ook al lijken ze misschien niet vies, dat zijn ze wel degelijk. Een keer de stofzuiger er overheen halen is al een begin, maar zeker niet goed genoeg. Heb je stoffen meubels, zoals een zitbank, dan is het noodzakelijk dat je deze goed schoonhoudt. Zeker een stoffen bank neemt veel stof op, en kan daarnaast ook nare geurtjes verspreiden.

Heb je losse kussens, dan kunnen de hoezen hier vaak vanaf. Deze kun je gewoon in de wasmachine doen. Ben je echter bang voor kleurverschil, dan kun je dit beter niet doen en de bank gewoon met de hand schoonmaken. Begin hiermee door eerst de kussens van de bank af te halen en de hele bank te stofzuigen. Zuig ook goed in de hoeken om er zeker van te zijn dat alles weg is. Daarna klop je de kussens af met de hand of een mattenklopper. Doe dit buiten zodat het stof dat vrijkomt niet direct weer binnen terechtkomt. Daarna kun je er ook nog voor kiezen de kussens met de stofzuiger nog te behandelen.

Zitten er vlekken in de bank, dan kun je deze eenvoudig weghalen met bijvoorbeeld shampoo en een beetje water, maar er zijn ook speciale producten verkrijgbaar voor het schoonmaken van je bank. Wanneer je dit doet ben je er bovendien zeker van dat je bank daarna weer lekker fris ruikt.

Lees ook:  Hoe maak je je vloerbedekking schoon?

Als laatste middel dat goed werkt kun je ook nog een stoomreiniger gebruiken.

Aan de slag in de badkamer

Ook de badkamer moet goed schoongehouden worden. Doe je dit niet, dan resulteert dit in kalkaanslag op de kranen en schimmel op de muren, en dat wil je uiteraard niet. Begin eerst met het leeghalen van de badkamer zodat je alle ruimte hebt om de badkamer aan te pakken. Heb je last van schimmel in de badkamer? Begin dan eerst met een spray en behandel hiermee alle plekken waar schimmel te vinden is. Dit moet meestal een kwartier inwerken, daarna kun je de muren afspoelen met koud water.

Wanneer dat gebeurd is, is het tijd om alles schoon te gaan maken. Begin met het schoonmaken van de muren, dit doe je met een schoonmaakmiddel speciaal voor de badkamer of met allesreiniger. Daarna neem je de douchekop en de kraan af met een schoonmaakmiddel tegen kalk. Ook de kraan van de wastafel neem je hiermee af. Spoel dit vervolgens af en ga er met het gewone schoonmaakmiddel nog eens overheen. Ook de wasbak neem je nu volledig mee, evenals eventuele planken en kasten.

De spiegel maak je schoon met een spray voor spiegels. Zorg ervoor dat je hem daarna met een schone doek goed droog wrijft, zodat er geen strepen ontstaan. Daarna is de radiator aan de beurt. Deze neemt je eerst met een droge doek af zodat al het stof weg is, en vervolgens met gewoon schoonmaakmiddel en een natte doek. Maak ook deze daarna droog met een droge doek. Als laatste is de vloer aan de beurt. Deze kun je het beste schrobben met een beetje allesreiniger. Daarna trek je hem droog en ga je er eventueel met een droge doek nog eens overheen.

Afbeelding van iemand die het huis schoonmaakt met sop en een zweem van Unsplash.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek