Hoe maak je zelf kaarsen?

kaarsen
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
111

Je hebt je huis helemaal opnieuw ingericht en je hebt daarvoor al je oude accessoires bij het grofvuil in Rotterdam of ergens anders in Nederland gedaan. Ze paste niet meer bij je nieuwe inrichting en bovendien ben je wel een keer toe aan nieuwe accessoires. Of misschien heb je wel net een verbouwing achter de rug. Je huis is nu helemaal af qua inrichting, maar de gezelligheid mist nog. Gezelligheid in huis zit voor veel mensen dan ook in de accessoires die ze in huis hebben staan. Ook kaarsen worden door veel mensen met gezelligheid geassocieerd. Een kaars is vaak het eerste accessoire dat we kopen, maar wist je dat je ook zelf kaarsen kan maken? Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, je weet waarschijnlijk alleen niet precies hoe het werkt. Kaarsen maken kan iedereen!

Benodigdheden

Om kaarsen te maken heb je een aantal dingen nodig. Je hebt als eerste wax nodig en lonten. Ook heb je twee pannen en een hittebron nodig en een potje waar je de kaars in kan gieten. Verder heb je nog een lonthouder nodig. Om het overzicht te bewaren hier alle benodigdheden op een rijtje:

  • Wax
  • Lonten
  • 2 pannen + hittebron
  • Potje
  • Lonthouder

Verder kun je optioneel nog een thermometer, geurolie en kleurchipjes gebruiken.

Starten

Als eerste plaats je de lonten op de bodem van je potje. Zorg er altijd voor dat het rondje naar beneden zit, dus in het potje anders kan je de kaars straks niet meer aansteken. Let er ook op dat de lonten in het midden zitten. Je kan dit doen door een lang voorwerp over het potje heen te leggen, zo weet je waar het midden is. Denk bijvoorbeeld aan een potlood of een satéprikker. Je kan er ook voor kiezen om het rondje in het potje vast te plakken met secondelijm.

Lees ook:  Hoe zorg je voor een goede workflow?

Hoeveelheid wax berekenen

Vervolgens ga je verder met de wax. Het getal wat je nodig hebt om te berekenen hoeveel wax je precies moet hebben is 0.84. Kijk hoeveel milliliter er in het potje gaat. Je kan hierachter komen door het potje met water te vullen. Giet het water vervolgens in een maatbeker en lees deze af. Doe nu het aantal milliliter x 0.84. De uitkomst is de hoeveelheid aan wax die je nodig hebt.

Wax smelten

Smelt de wax in de pan, maar let op dat de hittebron niet direct in contact komt met de pan. Zet een pan op het kokend water en daarbovenop de andere pan met de wax. Smelt de wax op een temperatuur ergens tussen de 60 en 90 graden Celsius. Meet de temperatuur eventueel met de thermometer. Laat de wax smelten tot deze helemaal vloeibaar is. Heb je kleurchipjes? Voeg deze dan eventueel toe tijdens het smelten. 

Gieten

Nu is het tijd om te gieten. De wax giet je dus in het potje waar de lonten al in zitten. Let op: hou een beetje wax in de pan, want deze heb je later nodig. Laat de wax na het gieten uitharden. Dit duurt ongeveer twee uur. Zie je daarna kuiltjes? Dat is normaal. Als je dit wil oplossen smelt je de wax die je gehouden hebt opnieuw en vul je deze op. Voila! Jouw kaars is af. Als je tips zoekt om deze netjes in je interieur te verwerken, lees dan deze tips over hoe je dat kunt doen.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek