Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

Gordijnen opmeten
Waldo Taekema
Waldo Taekema
21/02/2024
120

Ben je het beu om naar die saaie ramen te kijken? Of wil je simpelweg je interieur nieuw leven inblazen? Met gordijnen kan je jouw ramen mooier laten lijken en genieten van privacy en sfeer. Maar hoe hang je deze lichte rolgordijn nu binnen 5 minuten op? Maak je geen zorgen! Deze blog laat jou stap voor stap zien hoe je in slechts 5 minuten jouw gordijnen ophangt.

Deze benodigdheden heb je nodig?

Zorg dat je uitrusting bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Gordijn of rolgordijn
 • Gordijnroede of rail
 • Gordijnhaken of ringen
 • Schroeven en pluggen
 • Boor (volle accu)
 • Meetlint
 • Potlood
 • Ladder (optioneel)

Stappenplan gordijn

 1. Bepaal de juiste hoogte: met de hoogte van waar je de gordijnen wilt ophangen tot aan de vloer. Tel hier vervolgens 10 centimeter bij op voor de zomen van het gordijn.
 2. Markeer de boorgaten: bepaal waar je de gordijnroede of rail wilt gaan bevestigen. Doe dit uiteraard met een lichte kleur zoals potlood.
 3. Boor de gaten: Boor gaten op de gemarkeerde plekken.
 4. Bevestig de gordijnroede of rail: schroef de gordijnroede of rail vast in de zojuist gemaakte gaten.
 5. Hang de gordijnen op: bevestig de gordijnhaken of ringen aan de gordijnen. Vervolgens hang je de gordijnen op aan de gordijnroede of rail.

Stappenplan rolgordijn

 1. Bepaal de juiste hoogte: meet de hoogte van het raamkozijn. Tel 10 cm bij de hoogte op voor de montagebeugel en de onderlat. Markeer de gewenste hoogte met een lichte kleur zoals potlood op de gewenste plek.
 2. Bevestig de montagebeugels: plaats de montagebeugels op jouw gewenste hoogte op de muur. Zorg ervoor dat je de beugels waterpas ophangt, anders ga je dit later vervelend vinden. Markeer de boorgaten met een lichte kleur, zoals potlood. Maak de gaten op de gemarkeerde plekken. Bevestig tot slot de montagebeugels met schroeven en pluggen van de bouwmarkt.
 3. Monteer de rolgordijnbuis: plaats de rolgordijnbuis in de montagebeugels. Zorg ervoor dat je de buis goed vastzit, anders komt het rolgordijn naar beneden.
 4. Bevestig de onderlat: deze moet bevestigd worden aan de onderkant van het rolgordijn.
 5. Hang het rolgordijn op: tot slot plaats je de rolgordijnbuis in de montagebeugels. Zorg ervoor dat je de buis goed vast maakt.
Lees ook:  Hoe maak je een planning voor het hele gezin
Waterpas

Tips om risico’s te vermijden

Om risico’s zoals vallen te beperken, gebruik je een stevige ladder en zorg je ervoor dat je stabiel staat. Ook is het niet verstandig om te gaan klussen op slippers of bloten voeten. Draag daarom veiligheidsschoenen en voorkom hiermee dat je uitglijdt. Het bijgeleverde instructieboekje is er niet voor niets. Deze kan je namelijk de precieze stappen uitleggen voor jouw specifieke gordijn. Mocht het stappenplan je niet voldoende heeft kunnen ondersteunen schakel je een expert, vriend of familielid in. Zij kunnen jou helpen zodat jouw woning voorzien wordt van (rol)gordijnen.

Verschillende soorten gordijnen

Er zijn enkele verschillende soorten gordijnen met ieder zijn eigen functionaliteit. Verduisterende gordijnen zijn ideaal voor slaapkamers, terwijl lichtdoorlatende gordijnen geschikt zijn voor verbeteren van jouw interieur. Om de warmte in de winter binnen te houden of de zomerzon buiten te houden, kun je kiezen voor isolerende gordijnen. Ook zijn er gordijnen die kunnen helpen om het geluid van een ruimte te dempen, dit zijn geluidswerende gordijnen.

Gordijnen in slaapkamer

Waar moet je op letten bij het kopen van gordijnen?

Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de gordijnen. Gordijnen in goedkopere prijscategorieën zijn vaak minder duurzaam waardoor ze ook minder lang mee gaan. Dit draagt niet bij aan een duurzame woning. Bij speciaalzaken kun je altijd terecht voor de juiste gordijnen voor jouw interieur. Ook kun je de hulp inroepen van een expert. Zij kunnen jou helpen bij het bepalen van jouw behoefte voor gordijnen. Wat tevens erg belangrijk is bij het uitkiezen van het juiste gordijn, is het lezen van online klantreviews. Deze kunnen je namelijk objectiever perspectief bieden dan de verkopende partij.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek