Hoe moet je zelf een vloer leggen?

Vloer laten egaliseren
Waldo Taekema
Waldo Taekema
13/04/2023
15108

Het leggen van een nieuwe vloer kan een grote klus lijken, maar het kan zeker worden gedaan als je bereid bent om de tijd en moeite te investeren. Het kan je ook veel geld besparen, omdat je niet hoeft te betalen voor professionele installatie. Hier zijn enkele stappen om je te helpen zelf een vloer te leggen.

De voorbereiding

Ten eerste is het handig om te kijken wat voor vloer je wilt hebben. Sommige vloeren kun je wel aanleggen en andere niet. Laminaat kun je bijvoorbeeld wel zelf aanleggen, maar bij een betonnen vloer wordt het al moeilijk. Een gietvloer is een ander voorbeeld van een vloer die heel moeilijk zelf aan te leggen is.

Voordat je begint met het leggen van de vloer, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer vlak, droog en schoon is. Verwijder alle oude vloerbedekking en eventuele lijmresten en zorg ervoor dat de ondervloer stabiel is en geen scheuren of hobbels heeft. Als een vloer totaal niet vlak is dan is het misschien het beste om de vloer te laten egaliseren. Dit zorgt ervoor dat de ondervloer helemaal glad wordt gemaakt.

Daarna moet je beginnen met inkopen doen. Zorg dat je de juiste gereedschappen hebt om de klus te klaren. Als je tegels moet snijden dan moet je natuurlijk ervoor zorgen dat je hier de juiste apparatuur voor hebt. Verder is het ook handig om kniebeschermers te kopen. Als je zo lang op je knieën moet zitten dan kan dit snel pijn gaan doen.

Het leggen van de vloer

De vloer die je het makkelijkste zelf kunt leggen is een vloer van laminaat. Je begint met het meten. Meten is cruciaal bij het leggen van een vloer. Meet de lengte en breedte van de kamer en bereken hoeveel vloer je nodig hebt. Koop altijd 10% extra om rekening te houden met snijverlies en eventuele fouten. Daarna moet je sommige planken bijsnijden. Dit zullen vooral planken zijn die in de hoeken van de kamer zullen komen te liggen.

Lees ook:  Hoe installeer je rolgordijnen?

Vervolgens het leggen van de vloer. Begin in de hoek van de kamer en werk naar buiten toe. Gebruik een rubberen hamer om de planken op de plaats te tikken. Leg de eerste rij planken langs de muur en ga zo steeds verder de kamer in. Als je de hele vloer hebt gelegd, controleer dan of alles goed aansluit op elkaar. Installeer vervolgens alle plinten om de randen af te werken

Tot slot

Als je niet zeker bent van je klusvaardigheden, overweeg dan om een vriend of familielid te vragen om je te helpen bij het leggen van de vloer of raadpleeg online tutorials en gidsen. Het leggen van een vloer kan een grote klus zijn, maar als je deze stappen volgt en geduldig blijft, kan het zeker worden gedaan.

Heb je vloerbedekking op je vloer en is dit vies geworden? Lees dan nu onze blog: hoe maak je jouw vloerbedekking schoon! Lees ook meer over hoe je een jacuzzi moet onderhouden in dit artikel.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek