Hoe moet je je tanden goed verzorgen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
365

Je tanden verzorgen is belangrijk. Het gezond zijn, begint bij je mond. Met de tanden kun je je voedsel kauwen wat weer belangrijk is dat de juiste stoffen in het lichaam opgenomen kunnen worden. Ook zorgen de tanden ervoor dat je een goede en frisse uitstraling hebt. Tanden bieden een ondersteuning voor je lippen en zorgen er ook voor dat je goed kunt praten. Toch onderhoudt niet iedereen zijn tanden goed. Wanneer dat niet wordt gedaan, dan kun je problemen aan het gebit krijgen. Er kunnen tandvleesproblemen ontstaan of een wortelpunt ontsteking. Door de gaatjes in de tanden kunnen je tanden gaan rotten. Dit zal niet alleen pijn veroorzaken, maar ook leiden tot gebitsverlies. Ontstekingen van je tanden zijn een aanslag op je immuunsysteem. Bij het ontstaan van een gaatje in je tand kan er een zenuw bloot komen te liggen, waardoor je een enorme pijn krijgt. Dan moet je naar de tandarts om het gaatje te laten behandelen.

Belangrijke punten die leiden tot een goed gebit

Poetsen is belangrijk, maar niet genoeg voor een gezond gebit! Door een goed onderhoud, zul je langer van je tanden kunnen blijven genieten. Bekijk ook de video bovenaan deze pagina voor het poetsen van je tanden op een goede manier.

De angst voor een tandarts

Er zijn er veel die bang zijn van een tandarts. We denken, als we aan de tandarts denken, nog te vaak een die personen die door middel van een draad een tand trokken. Dat is tegenwoordig gelukkig verbetert. De apparatuur die een tandarts tegenwoordig gebruikt is zo verfijnd dat je tijdens een behandeling praktisch niets meer voelt. Wanneer bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling nodig hebt, dan zal de tandarts je verdoven. De naaldjes waarmee dat wordt gedaan, zijn zo dun dat je bijna van het prikje niets meer voelt. Om je kind te laten wennen om naar een tandarts te gaan, moet je hem of haar op jonge leeftijd meenemen als jezelf voor een behandeling gaat. De tandarts zal het kind kalm toespreken en voordat het de praktijk uitloopt een mooie kleurplaat of tandenborstel meegeven.

Lees ook:  Hoe maak je couscous? 4 heerlijke recepten.

Je mond gezond houden

Het is verstandig minimaal tweemaal per dag je tanden te poetsen. Bij het poetsen van je tanden moet je op verschillende zaken letten. Kies je voor een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. Wat je ook kiest het is belangrijk dat je de tanden ook op de moeilijk bereikbare plaatsen poetst. De tandarts of mondhygiënist kun je uitleggen hoe je het beste je tanden kunt poetsen. Het is belangrijk dat je de tandplak verwijderd. Wanneer je de tandplak constant op de juiste manier verwijderd, voorkom je gaatjes in je tanden, maar ook ontstoken tandvlees en een slechte adem.

Soorten tandenborstels

Wanneer je er de tijd voor neemt, kun je ook met een handtandenborstel je tanden goed reinigen. De mondhygiënisten zullen je aanraden om een elektrische te gebruiken. Met een elektrische tandenborstel kun je in eenzelfde tijdsbestek meer tandplak verwijderen dan met een handtandenborstel. Het is vooral de snelheid waarmee een elektrische tandenborstel beweegt die je met een handtandenborstel niet kunt benaderen. Ook kun je met een elektrische tandenborstel ook op moeilijk bereikbare plaatsen komen. Het is ideaal wanneer een elektrische tandenborstel voorzien is van een de juiste opzetborstel. Zo heb je ze onder andere met poetsdruksensor. Wanneer je te hard drukt, dan word je gewaarschuwd. Dat is goed, omdat een te grote druk je tandvlees kan beschadigen.

Vraag de tandarts of mondhygiënist

Ieder gebit is anders. Voor het allerbeste advies kun je een tandarts of mondhygiënist vragen om jou advies te geven voor jou persoonlijke situatie of gebit.

Afbeelding van vader met kind die aan het tandenpoetsen zijn van Pexels.

Heb jij ook nog goede tips voor het verzorgen van je gebit? Laat een berichtje achter onderaan deze pagina.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek