Hoe reinig je een espressomachine zetgroep?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
951

Standaard maak je de zetgroep van een espressomachine schoon met een droge doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen. Je kunt de groeven, as en koppelstuk eventueel insmeren met een speciale vet voor espressomachines zodat de onderdelen minder snel slijten. Blijft de koffie toch bitter smaken? Dan kan het wellicht helpen om de zetgroep te demonteren en de losse onderdelen schoon te maken.

Espressomachine grondig reinigen

Zelf had ik een espressomachine van zo'n 3 jaar oud, waarvan hij al 1 jaar op zolder stond omdat de smaak van de koffie gewoon zuur en bitter was geworden. Dit vond ik toch wel erg zonde en daarom heb ik besloten de koffiemachine gronding schoon te maken. Allereerst twee maal via de reguliere manier de machine ontkalkt en gereinigd, en daarna ben ik alle hoekjes en gaatjes met een doek en sopje bij langs gegaan en als laatste... de zetgroep volledig gedemonteerd en gereinigd. En dit was niet voor niets! Ik had de zetgroep al een paar keer doorgespoeld en in warm water laten weken. Er bleven maar kleine stukjes koffieresten en/of andere troep naar buiten drijven. Dat was voor mij duidelijk een rode vlag. Tijd om te onderzoeken hoe ik de zetgroep volledig kon demonteren om er binnenin goed bij te kunnen om het schoon te maken.

zetgroep espressomachine reinigen

Hoe demonteer je de zetgroep van een koffiemachine?

In bovenstaande Youtube video wordt goed weergegeven hoe je de zetgroep van een espressomachine uit elkaar kunt halen. In deze video wordt zowel de het gedeelte waar de koffie uitkomt gehaald (ik heb geen idee hoe het heet) als de 'piston' gedemonteerd. Deze video is nog iets duidelijker (of in ieder geval gaat hij wat voorzichtiger te werk ;-), maar hier wordt alleen 'het gedeelte waar de koffie uitkomt' eruit gehaald, dus niet de piston en ik adviseer deze ook goed open en schoon te maken als de koffie niet meer lekker smaakt.

Lees ook:  Hoe moet je shisha roken?

Zitten er geen schroeven bovenaan de zetgroep? Dan kun je misschien verder komen met dit filmpje.

Doe het demonteren van de zetgroep voorzichtig en dit is uiteraard op eigen risico. Ga ook eerst na of dit niet ten koste van de garantie van je machine gaat!

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek