Marmer schoonmaken in 5 minuten

11/08/2023
26

Marmer is een prachtige natuurlijke steen die rijkdom en weelde uitstraalt. Door zijn mooie natuurlijke aders en minimalistische uitstraling, is marmer een steen die doorheen de geschiedenis zeer veel is gebruikt geweest. In huizen worden er vaak marmeren vloeren en keukenaanrechten terug gevonden en ook marmeren beelden zijn zowel vroeger als nu nog steeds een populaire manier om een ruimte aan te kleden. Helaas is deze mooie steen niet zo sterk en kan het foutief schoonmaken van marmer wel grote schade aanrichten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om bijvoorbeeld een marmeren vloer schoon te maken!

Waar moet je voor oppassen?

Als u een marmeren buste of een marmeren vloer schoonmaken wil, dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Een eerste zeer belangrijk punt is dat het schoonmaakmiddel dat u zal gebruiken, geen azijn of andere zure stoffen, zoals bijvoorbeeld citroensap mag bevatten. Deze bijten zich immers gemakkelijk in de poriën van het marmer vast, waardoor het marmer schade oploopt. Bakpoeder of een zacht afwasmiddel zijn een beter alternatief.

Hoe marmeren vloeren schoonmaken?

Voor het schoonmaken van marmeren vloeren en keukenaanrechten, moet men een speciale aanpak hebben. Ten eerste moet de vloer of het aanrecht goed ontdaan worden van stof en kruimels. Dit kan met een stofzuiger of een doek, maar zorg dat de methode in kwestie geen krassen gaat maken. Daarna heb je verschillende keuzes. Wanneer de vloeren erg vuil zijn, kan er gebruik worden gemaakt van een stoomreiniger. Deze zorgt dat er op hoge temperatuur over het marmer kan worden gegaan, om al de vlekken te verwijderen. Dit is ook zeer hygiënisch. Een tweede optie is door heet water te mengen met soda en dit met een dweil voorzichtig aan te brengen op de vloer. Vermijd bovenal huishoudelijke kuisproducten, aangezien deze schade kunnen veroorzaken tijdens het marmeren vloer schoonmaken.  Droog na het schoonmaken de vloeren goed af, zodat het water en vuil niet langer dan nodig in contact zijn met het marmer. U kunt voor het schoonmaken van uw marmeren vloer trouwens ook gebruik maken van producten die speciaal gemaakt zijn voor marmer. Dit kan gaan van de vloeistof om schoon te maken zelf, tot gehele apparaten. Wanneer u echter het risico niet wilt nemen, kunt u nog altijd beroep doen op een specialist die uw vloeren voor u komt schoonmaken!

Lees ook:  Hoe kies je de juiste klusbus om tot camper om te bouwen?

Hoe marmeren beelden schoonmaken?

Bij het schoonmaken van marmeren beelden moet u eerst nagaan of er krassen, breuken of verkleuringen aanwezig zijn op het beeld in kwestie. Wanneer u deze ziet, is het belangrijk om rond deze plaats te werken. Dep vervolgens een zacht doek in een marmer vriendelijk mengsel en boen het beeld door gebruik te maken van kleine bewegingen, maar vermijd cirkels, omdat deze het marmer verder kunnen beschadigen. Wanneer er hardnekkige vlekken zijn, bijvoorbeeld van roest, dan doet u best beroep op een specialist. Als de vlekken echter niet te ernstig zijn, kunt u zelf proberen om ze schoon te maken, dit doet u door op de plaats van de vlek een kleine hoeveelheid van een water en bakpoeder oplossing aan te brengen en het even te laten weken. Dit zorgt ervoor dat de ergste vlekken zo goed als weg gaan!

Meer lezen op 5minuten.tv? Bekijk dan snel opruimen: binnen 5 minuten een netjes huis.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek