Negatieve gevolgen van te weinig slaap

11/08/2023
18

Te weinig nachtrust kan een negatief invloed hebben op verschillende aspecten. De botten van postmenopauzale vrouwen worden kwetsbaarder bij maximaal vijf uur slaap per dag. Door een gebrek aan slaap neemt de botdichtheid op de heup, dijbeen en wervelkolom af. Dit verhoogt overigens de risico op botontkalking, waardoor een bot gevoeliger is voor een breuk. In dit artikel bespreken wij de volgende aspecten: wat is osteoporose/artrose, welke negatieve invloed heeft weinig slaap en wat is het minimum wat een volwassen mens moet slapen?

Wat is osteoporose?

Net als de huid, spieren en organen bestaan de botten uit levend weefsel. De kalkmassa van de botten wordt continu opgebouwd en weer afgebroken. Eens in de tien jaar wordt het skelet vernieuwd met nieuwe weefsels. Tot je 35e levensjaar is de botaanmaak groter dan de afbreuk, maar vanaf dat moment kan het al wel mis gaan. Als botafbraak meer is dan de botaanmaak, spreekt men over osteoporose.

Naarmate je leeftijd toeneemt is de kans op artrose ook hoger. Artrose komt voornamelijk voor in de heupen, ofwel artrose in heup. Artrose is een degeneratief proces waarbij er slijtage in het kraakbeen is. 

Invloed op je psyche

In het vorig kopje hadden we het voornamelijk over de negatieve gevolgen van slecht slapen op het lichaam. Er zijn echter ook negatieve effecten op je psychische welzijn. Deze gevolgen zullen we zowel in deze als de volgende alinea bespreken.

Slecht slapen heeft ten eerste invloed op je stressgehalte. Doordat je lichaam niet voldoende heeft kunnen uitrusten, zal het niet optimaal werken. Hierdoor zal je merken dat je geen fijn gevoel hebt, wat stress kan veroorzaken.

Lees ook:  Hoe koolhydraatarm eten? 10 koolhydraatarme recepten.

Slecht slapen heeft ten tweede invloed op je concentratie. In verband met COVID-19 werken en studeren we vanuit huis. Hierdoor is het vaak lastig om je volledig te concentreren. Als je ook nog eens slecht hebt geslapen, dan is het helemaal lastig om met een paar kopjes koffie je hoofd er nog bij te houden.

Daarnaast ervaart iedereen slecht slapen anders. Sommigen zijn helemaal uitgeput, terwijl anderen hyperactief worden. De ene is agressief/chagrijnig terwijl de ander rustig en emotioneel wordt. 

Hoeveel uren slaap heeft een volwassene nodig?

Artsen pleiten voor minimaal 7 uur slaap per dag voor volwassenen. Je slaapt liever rond 22.00 en wordt vervolgens vroeg in de ochtend wakker, dan dat je om 01.00 slaapt en in de middag wakker wordt.

Dit kan ook per persoon verschillen. Sommige mensen slapen liever acht tot negen uur per dag. Als je dat kan doen, dan is het zeker goed om iets meer te slapen. Maar vergis je niet, te veel slapen is niet per se verstandig. Het vinden van het juiste tijdstip om te slapen, is daarentegen wel heel belangrijk.

netagieve-gevolgen-weinig-slaap

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek