Binnen 5 minuten check je of jouw situatie geschikt is voor een second opinion

Het is nooit fijn om te maken te krijgen met het UWV. Het kan behoorlijk ingrijpend zijn. Het kan gaan over een beoordeling van arbeidsongeschiktheid, keuring van de WIA of de ziektewet. Dit kan tijdens een werkongeval gebeuren of in je vrije tijd. Een beoordeling van het UWV kan behoorlijk impact op je hebben. Maar wat nu als je twijfelt over de keuze van UWV, of het er gewoon simpelweg niet mee eens bent. Op zo’n moment kan een second opinion een belangrijke stap zijn om dit tegen te gaan. In dit artikel leggen we uit jouw situatie daarvoor in aanmerking komt.
Wat is een second opinion?
Om te weten of je in aanmerking komt voor een second opinion is het belangrijk om eerst te weten wat het precies is. Met een second opinion gaat eigenlijk een andere deskundige jouw situatie beoordelen. Hij gaat kijken of de eerste beoordeling die er is geweest terecht was. Dit kan in verschillende scenario’s plaatsvinden. Dit kan bij een arts in het ziekenhuis of bij een tandarts. Maar je kunt ook een second opinion aanvragen tegen UWV. Hierbij wordt er gekeken of het UWV wel terecht heeft gehandeld in jouw zaak. Wel belangrijk is om te weten dat dit geen bezwaar procedure is. Het is bedoeld om een frisse blik op jouw situatie te werpen. Een second opinion kan zowel door jou als door een verzekeringsarts worden voorgesteld.
Wanneer kun je een second opinion aanvragen?
Het is niet altijd mogelijk om een er een aan te vragen. Daarom hebben we de meest voorkomende gevallen even op een rijtje gezet:
- Medische beoordeling:
Als jij het gevoel hebt dat een arts jouw medische klachten niet serieus neemt of hij je niet voldoende heeft onderzocht, dan is dit een goede reden om een second opinion aan te vragen. Je kunt het gevoel hebben dat de arts jouw klachten kleiner maakt dan dat ze zijn. Of dat jij je klachten anders ervaart dan de manier waarop de arts ze vastlegt.
- Belastbaarheid:
De verzekeringsarts stelt vast hoe vaak en hoe veel je nog kan werken. Maar jij merkt dat je het hier niet mee eens bent. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Hij kan bijvoorbeeld zeggen dat je 4 per dag kan werken terwijl je zelf merkt dat je niet langer dan 2 uur kan werken. Of de arts denkt dat je licht administratief werk kunt doen terwijl je concentratieproblemen hebt.
- Je voelt je niet serieus genomen:
Naast inhoudelijke redenen kan het natuurlijk ook voorkomen dat je last hebt van een moeizame communicatie moet de arts. Je kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je bevooroordeeld bent. Het gevoel dat je niet serieus wordt genomen door je arts of er niet naar je geluisterd wordt kan ook een reden zijn voor een second opinion.

Hoe vraag je een second opinion aan?
Als je dan toch besluit om een second opinion aan te vragen zijn er een paar stappen die handig zijn om te volgen. Ten eerste is het belangrijk om te praten met de arts die je geholpen heeft. Leg rustig uit waarover je twijfels hebt en waarom je wilt dat een andere arts nog een keer kijkt. Vervolgens kun je je aanvraag indienen. Als dit is gebeurd gaat er een tweede arts onderzoek doen. Hij maakt een eigen beoordeling en schrijft ook zijn eigen rapport. Daarna worden de resultaten teruggekoppeld en worden de resultaten met jou en met de eerste arts besproken. Daarna gaat de UWV kijken of de eerste beoordeling aangepast moet worden.
Voor meer duidelijkheid kun je deze video bekijken!
Wat als second opinion wordt afgewezen?
Nadat een second opinion is geweest kan het UWV er nog altijd voor kiezen om de eerste beoordeling niet meer te wijzigen. Dan zijn er wel nog andere dingen die je eventueel zou kunnen doen. Zo kun je wel nog bezwaar maken tegen de beslissing van het UWV. Dit is een juridische stap waarmee je aangeeft dat je het niet eens bent met het besluit dat is genomen.
Tegen het UWV
Een second opinion is dus erg handig om een goed beeld te krijgen bij je situatie en om je positie tegenover het UWV te verbeteren. Of je nu twijfelt aan de medische beoordeling of het gevoel hebt dat je niet serieus wordt genomen, een second opinion is altijd handig!