Hoe moet je een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering voor de zorg af te sluiten. In deze basisverzekering zit alles wat medisch noodzakelijk is en waar iedereen recht op heeft. Bij de aanvullende zorgverzekeringen mag iedere zorgverzekeraar zelf weten wat zij hierin stoppen. In deze blog gaan we jou precies vertellen hoe je een zorgverzekering moet afsluiten en waar je het beste op kunt letten als je gaat kijken naar een zorgverkering. En dat allemaal binnen 5 minuten!

Hoe sluit je een zorgverzekering af?

Het afsluiten van een zorgverzekering is eigenlijk vrij simpel en kan gewoon online vanaf de bank gedaan worden. Op de websites van verschillende zorgverzekeraars is het mogelijk je voor hun verzekering aan te melden. De meeste zorgverzekeraars hebben vooraf samengestelde pakketten die gekozen kunnen worden. Het is mogelijk om je zorgverzekering op maat te maken want niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig.

Als je een pakket hebt gekozen, dan is het tijd om te kijken wat je graag zou willen hebben in je zorgverzekering. In het basispakket zit voor iedereen hetzelfde, hierin zijn dingen opgenomen zoals de huisarts bezoeken, de tandarts en fysiotherapie. Een aanvullende verzekering kun je afsluiten als je meer zorg wilt buiten het basispakket. Denk hierbij aan bril- en lenzen, anticonceptie en reisvaccinaties. Als je hebt gekozen voor de zorg die jij graag wilt hebben, krijg je meteen de hoogte van je zorgpremie te zien. Dit is het bedrag wat je maandelijks betaalt aan de zorgverzekeraar. Naast de zorgpremie die je iedere maand moet betalen, heb je ook een eigen risico. De hoogte van je eigen risico is standaard 385 euro per jaar. Als je meer eigen risico neemt, daalt de hoogte van je zorgpremie.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Zoals we eerder hebben gezegd is bij iedere verzekeraar het basispakket gelijk, dit is wettelijk geregeld. Echter de prijs van de basisverzekering mogen ze zelf bepalen, evenals de aanvullende verzekeringen die zij aanbieden en de prijzen hiervan. Om die reden is verstandig om eerst uit te zoeken welke zorg je graag in je pakket wilt hebben. Op die manier kan je gemakkelijker uitzoeken welke zorgverzekeraar de beste prijs aanbiedt voor de zorg die jij graag wilt krijgen. Hierbij kun je ook kijken naar de ‘korting’ die je krijgt als je meer eigen risico pakt. Je bent verplicht om minimaal 385 euro eigen risico te hebben en het maximale waar je voor kunt kiezen is 885 euro.

Naast de verschillende aanvullende zorgpakketten die je kunt kiezen, zijn er ook verschillen tussen polissen. De keuze van je polis heeft ook invloed op de hoogte van je zorgpremie. Er bestaan in Nederland 3 soorten polissen: de budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis.

  • De budgetpolis

De budgetpolis is de goedkoopste polis uit de 3 die beschikbaar zijn. Dit komt omdat je bij een budgetpolis beperkte keus hebt in de ziekenhuizen waar je terecht kunt. Ga je namelijk naar een ziekenhuis waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan moet je de rekening hoogstwaarschijnlijk helemaal zelf betalen.

  • De naturapolis

De naturapolis is de standaard polis die de meeste mensen in Nederland hebben. Bij deze polis kun je vrijwel bij ieder ziekenhuis terecht en wordt de zorg volledig vergoed. Als het ziekenhuis geen contract heeft met de zorgverzekeraar, dan moet je een gedeelte van de rekening zelf betalen. Meestal ligt dit tussen de 20% en 35% van de rekening.

  • De restitutiepolis

De restitutiepolis is de meest aanvullende polis die beschikbaar is in Nederland, hiermee ook gelijk de duurste. Echter kun je met deze polis terecht bij iedere zorgverlener en wordt de rekening volledig betaald. Het is wel mogelijk dat je de rekening moet voorschieten en op een later tijdstip moet declareren.

Wij hopen je binnen 5 minuten alles geleerd te hebben over het afsluiten van een zorgverzekering en waar de verschillen liggen. Wil je meer dingen leren binnen 5 minuten? Lees dan hier onze blog over hoe je de juiste creditcard moet kiezen of hoe je een trap schildert.

Hoe moet je een zorgverzekering afsluiten?

Blog | 0 Comments

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>