Wat is een Contract For Difference (CFD)?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
618

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor het beleggen van hun geld in plaats van het sparen ervan, blijkt uit recent onderzoek van het Nibud. Sinds het begin van de coronacrisis zijn meer mensen zich gaan verdiepen in het beleggen in aandelen, crypto en zogeheten CFD’s.

Maar: wat is een CFD precies en wat kun je er zoal mee? In dit artikel lees je kort maar krachtig meer over de betekenis van een Contract For Difference en wat de voordelen zijn van investeren erin. Wie weet is het ook wel iets voor jou om mee te beginnen.

Let op! Zoals bij alle vormen van beleggen brengt ook deze vorm risico's met zich mee!

Contract For Difference: beleggen in instrument

Beleggen kun je op verschillende manieren doen. In veel gevallen word je de eigenaar van een aandeel of cryptomunt wanneer je er geld in investeert. Ben je echter van plan om in een CFD, voluit een Contract For Difference, te investeren dan leg je geld in in een financieel product waarmee geld kan worden verdiend door de koersstijging of koersdaling van een onderliggend product. Hierbij word je nooit eigenaar van dat product, maar speculeer je mee op wat de waarde ervan gaat zijn op de koersen. Kortom: je wed als het ware op de waarde van bijvoorbeeld een bepaalde cryptomunt of een bepaald aandeel.

Leg je je geld in op koersstijging dan profiteer je daarvan wanneer de koersen stijgen; dat wordt ook wel ‘long gaan’ genoemd. Ook kun je investeren in koersdaling wat ‘short gaan’ heet, waarbij je geld verdient wanneer de koersen inderdaad gaan dalen. Het waardeverschil wordt altijd op het moment dat de overeenkomst ‘getekend’ wordt verrekend. Er zijn verschillende brokers te vinden waarbij je kunt investeren in CFD’s, waaronder Plus500 zoals vermeld in bovenstaande video. Het is altijd aan te raden om eerst meer te weten over CFD’s en de wisselwerking van de koersen voordat je er geld in stopt. Dat geldt natuurlijk voor alle soorten beleggingen.

Lees ook:  Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

Voordelen van investeren in CFD’s

Daarom vind je vooral mensen op de CFD-markt die al het één en ander afweten van beleggen en die hun beleggingsportefeuille uit willen breiden. Denk bijvoorbeeld aan investeerders die zakelijk geld inleggen of aan mensen die zich echt goed hebben verdiept in de werking van CFD’s. Met het juiste verstand en de juiste kennis profiteer je van de volgende voordelen van het investeren in CFD’s:

  • Omdat je in het geval van investeren in een CFD geld verdient (of verliest) door te speculeren op de koersstijging of -daling van een onderliggend product kun je altijd met een relatief klein bedrag beginnen met investeren. Door de hefboomwerking ga je hiermee een hoge investering aan, wat interessant is voor je eventuele winst.
  • Daarbij is investeren in CFD’s eenvoudig wanneer je een beetje weet wat het inhoudt. Je kunt in korte tijd meer weten over deze vorm van beleggen om er vervolgens direct mee aan de slag te gaan.
  • Er zijn meerdere brokers waar je terecht kunt voor investeren in CFD’s. Door brokers met elkaar te vergelijken, weet je welke aanbieder de beste match is voor jouw wensen.
  • Tot slot: de transactiekosten om te handelen in en via CFD’s zijn relatief laag. Dat zorgt ervoor dat je in verhouding weinig geld ‘verliest’ bij het handelen in een CFD.

Let op! Zoals bij alle vormen van beleggen brengt ook deze vorm risico's met zich mee!

Contract For Difference CFD
Afbeelding handelsgrafiek van Pexels

Dit is een gastartikel over CFD door Marlies.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek