Hoe kweek je groente?

puin afvoeren
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
159

Je wil misschien al een tijdje je eigen groente gaan kweken. Uiteindelijk kan je dan in je salade je eigen radijsjes doen of misschien wel je eigen lente-uitjes. Of misschien ga je wel een heerlijke quiche maken van alle groentes die je uit je tuin kan halen. Het klinkt steeds als een droom, maar je verbouwt nog altijd niet je eigen groente. Je denkt misschien wel dat het te lastig is of dat het te veel werk is. Bij sommige groentes is dat inderdaad het geval, maar bij de meeste is dat vrij gemakkelijk. Ook jij kan het. Laat je droom werkelijkheid worden en begin gewoon. Hoe verbouw je precies groente? Wij leggen het je uit.

Wat kun je kweken?

Om te beginnen met kweken, moet je eerst weten wat je kunt kweken. Je kan kruiden kweken, maar je kan ook bonen, erwten, uien, wortels, bieten, komkommers, aardappels en courgettes kweken. Om te beginnen met kweken heb je een stuk grond nodig in je tuin. Dat is dus de eerste stap. Ga puin afvoeren op het stuk grond dat je niet meer nodig hebt en zorg dat de grond helemaal vrij is. Geen zorgen, want je hebt hier wel even voor. Je begint binnen.

Binnen voorkweken

Je begint dus binnen. Als je het binnen doet kun je hier al in maart mee beginnen. Het bste kun je beginnen met turfpotjes. Je kan deze potjes namelijk later met het potje mee ingraven in de tuin, zodra je plantje sterk genoeg is. Schep de potjes tot aan de rand vol met aarde. Zet de potjes in een kweekbak zodat ze meer beschermd zijn en hou vervolgens in de gaten wanneer je plantjes naar buiten kunnen, de tuin in. Als je te vroeg bent dan gaan de plantjes dood buiten, als je te laat bent dan hebben ze honger binnen. Je kan ze naar buiten doen zodra de eerste wortels door het potje komen.

Lees ook:  Hoe maak jij jouw eigen home gym?

Moestuinbak bouwen

Nu ga je buiten op het vrijgemaakte stuk grond een bak bouwen. Je kan op die manier sneller bij je tuintje en je krijgt er minder snel ongedierte bij. Je kan vier geïmpregneerde planken kopen die je vervolgens in een rechthoek aan elkaar schroeft. Schep nu de aarde erin en je bent klaar. Let erop dat je maar 15 tot 20 centimeter aarde erin doet, meer is niet nodig.

Verzorging moestuin

Nu is het alleen nog een kwestie van je plantjes blijven verzorgen. Geef ze water als de aarde droog is en pluk de groente als ze rijp zijn. Je zult zien dat de groentes dan vanzelf weer opnieuw aangroeien. Je kunt je tuintje steeds blijven gebruiken als je er goed voor zorgt.

Wil jij meer weten over het voeren van de vogeltjes in jouw tuin? Klik dan hier!

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek