Hoe maak je een planning voor het hele gezin

familieplanner
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
108

Het is soms lastig om het overzicht te houden. Zeker als je een groot gezin hebt, kan het nogal eens lastig zijn om de planning op orde te houden. Heb je daar nog een paar mensen met ADHD-kenmerken bij zitten? Dan is het vaak nog eens extra moeilijk. Behoud je zelf het overzicht niet of één van je gezinsleden niet? Lees dan hier verschillende manieren waaruit je in 5 minuten kunt kiezen en daarmee de planning wel in goede banen leidt.

Plannen op je eigen manier

Er zijn verschillende manieren om te plannen. Zo werkt het niet voor iedereen goed op dezelfde manier. Wil je daarom een manier die bij jullie als gezin past? Zoek dan in dit rijtje de manier de het best past of maak er een eigen variant in die precies past bij jullie gezin.

Koop een familieplanner

Met een familieplanner staat alles makkelijk op één kalender, een ouderwetse fysieke kalender. Leuke tip? Er is ook een familieplanner waarbij er plek is om taken toe te voegen en notities. Altijd handig in een huis waar snel de chaos overheerst. Zeker als de klusjes in huis worden vergeten.

familieplanner

Magneetjes op de koelkast

Soms is het zo simpel, dat het gewoon echt werkt. Veel mensen zijn tegenwoordig overal en maken overal afspraken. Zeker voor iemand met ADHD kan dat nogal verwarrend zijn. Meer dan één kalender? Dat is voor menig ADHD-er te veel. Dat is ook de reden dat een kalender thuis lastig is. Wat werkt dan wel? Voor sommigen werkt het om een eigen digitale kalender te gebruiken die gewoon op de mobiel staat. Google Agenda bijvoorbeeld. Je mobiel heb je namelijk wel altijd bij je. Tenminste de meeste mensen.

Lees ook:  Hoe je expats in dienst neemt

Alleen dan heb je dus de planning thuis nog. Hoe pak je dat aan? Wil je dat diegene met ADHD gezamenlijke afspraken niet vergeet, of de momenten wanneer jij bijvoorbeeld de auto nodig hebt? Dan is het slim dat jij en diegene met ADHD beide met memoblaadjes onder een magneetje op de koelkast de afspraken erop plakken. Op die manier komen dubbele afspraken minder voor en heel misschien, verdwijnen ze wel.

Andere opties

Zijn dit niet jouw oplossingen? Dan zijn er nog legio andere oplossingen, zoals:

  • Een digitale groepsagenda
  • Maak je eigen agenda

Lukt het helemaal niet?

Een hele andere invalshoek is om je leven wat overzichtelijker te maken. Met minder strakke deadlines. Misschien passen deadlines en afspraken wel niet zo goed bij jou en is het beter om je leven zo in te richten dat je daar zo min mogelijk van hebt. Dat is trouwens iets anders niets doen. Tip? Vaak heb je als freelancer meer mogelijkheden om te werken zonder die deadlines en veel afspraken. Dan heb je alleen nog de planning met je gezin.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek