Hoe maak je zelf een voedingsschema?

11/08/2023
23

Er zijn legio voorbeelden van voedingsschema's en er zijn een heleboel mensen die je willen helpen met dieetadvies. Maar, wat is er eigenlijk op tegen om zelf een voedingsschema te maken? Het is namelijk best mogelijk om dit zelf te doen. Wil jij zelf een voedingsschema maken? Lees dan hier hoe je dit verstandig aanpakt.

Wanneer maak je dit schema niet zelf: bijvoorbeeld een voedingsschema baby

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen. En die worden hier dan ook maar meteen benoemd. Het is hier namelijk niet de bedoeling om een voedingsschema te maken bij zeer bijzondere omstandigheden zoals:

  • Het maken van een voedingsschema voor een baby.
  • Een voedingsschema maken in het geval van morbide obesitas of eetstoornissen, bijzondere ziektes etc.

Wil je hiervoor een voedingsschema? Dan is het raadzaam om er ook een expert bij aan te trekken.

De basis van een goed voedingsschema

Wat sowieso belangrijk is: dat je het gezonde verstand ook blijft volgen. Zo is er een verhaal bekend van een couveusebaby dat werd meegeven met de woorden 'je krijgt een schreeuwerd mee'. Wat bleek uiteindelijk het geval? De hoeveelheden in het meegegeven voedingsschema bleken te weinig te zijn. Met wat meer eten was het probleem al snel verholpen. Het geschreeuw was voorbij en de baby groeide goed. Zo zie je maar, dat je je gezonde verstand ook moet blijven meenemen. Zeker met een voedingsschema.

Stappen voor een voedingsschema maken

Er zijn drie stappen:

  • Doel bepalen.
  • Bepalen wat daarvoor aangepast moet worden ten opzichte van wat je normaal eet.
  • Voldoende variatie in het schema aanbrengen.

Wat je als eerste moet doen met een voedingsschema is ervoor zorgen dat je weet wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Dan is het van belang dat je minder calorieën in jouw schema hebt dan dat je normaal gesproken binnenkrijgt. Wel moet je dan net zoveel blijven bewegen dan dat je al deed, anders dan moet je nog wat minder calorieën eten. Normaal gaat men ervanuit dat een man bij het afvallen zo'n 1.800 kilocalorieën kan eten en een vrouw ongeveer 1.500 kilocalorieën op een dag. Wil je weten wat voor jou handig is? Dan is het slim om eens op een normale dag het aantal kilocalorieën te tellen. Dan weet je dat je daar in ieder geval iets onder moet zitten.

Lees ook:  Hoe moet je brood bakken?

Neem alles mee uit de schijf van vijf. Het is bij een voedingsschema belangrijk dat je gevarieerd gaat eten. Zorg er dus voor dat je alles uit de schijf van vijf, aanbevolen door het voedingscentrum, blijft eten. Alleen de porties mogen dus aangepast worden aan het aantal calorieën. Zorg er wel voor dat de hoeveelheid groente en fruit wel hetzelfde of zelfs meer is. Drink ook voldoende water.

Het maken van het schema? Maak schema's voor de ochtend, middag en avond. Houd daarbij ook wat plek voor gezonde tussendoortjes.

Voedingsschema of levensstijl?

Heb je jouw doel bereikt? Dan is het van belang om een goed eetpatroon te blijven aanhouden. Het betekent trouwens ook dat je soms een dag wat minder gezond mag eten. Als je elke week twee of drie maaltijden niet zo gezond eet, is dat heus niet meteen het einde van de wereld. Je hoeft ook niet te denken dat je bijvoorbeeld nooit meer in je leven patat of pizza mag eten. Dat mag namelijk heus nog wel een keer. Alleen niet te vaak. Zo houd je het gewoon leefbaar voor jezelf en houd je het vol, zonder het gevoel te hebben dat je een soort levenslange straf hebt.
In de video hieronder zie je nog een aantal extra tips bij het maken van een goed voedingsschema en het behouden van een goede levensstijl.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek