Hoe moet je zelf een houten schutting plaatsen?

Inhoud van deze pagina:

Een houten schutting biedt veel privacy. Het is een goede manier om je tuin af te schermen tegen indringers en je kinderen en huisdieren binnen de tuingrenzen te houden. Een houten schutting plaatsen is een klus die je prima met je buurman (of een andere handige klusser) uit kan voeren. Met kant-en-klare houten schuttingdelen, die je bij de houthandel (zoals deze) of bij een bouwmarkt (zoals deze) kunt halen, staat je schutting al binnen één dag.  

Schutting plaatsen
Schutting plaatsen

Materiaallijst

Schuttingdelen kun je kant en klaar kopen bij de houthandel. Ook de palen waaraan je de schuttingdelen gaat bevestigen, haal je hier. Let op, deze dienen 1,5x zo lang te zijn. Is je schutting 180 cm hoog, dan dienen de palen dus 240 cm te zijn. 

Voor het plaatsen van een houten schutting met kant en klare schuttingdelen, heb je het volgende nodig:

 • schep
 • werkhandschoenen
 • waterpas 
 • accu schroefmachine
 • accu boormachine
 • houtboor 3mm
 • blokkwast
 • palenrammer (bekijk hier wat voor handig apparaat dit is)
 • grondboor
 • kant-en-klare-schuttingdelen
 • metselkoord
 • bevestigingsmateriaal, zoals schermsteunen
 • tuinpalen (op maat gemaakt bij de houthandel)
 • impregneermiddel
 • afdekkappen
 • rvs schroeven

Stap 1: de voorbereiding

Voordat je de schutting kunt gaan plaatsen, dient de plaats waar de schutting komt te staan vrij en schoon te zijn. Verwijder graspollen met de schep en haal stenen en andere oneffenheden op de grond weg. Knip ook eventuele struiken bij, zodat deze de plaatsing van de schutting niet in de weg zitten. 

Stap 2: palen impregneren

De houten palen waar je schuttingdelen tegenaan komen, gaan voor ⅓ de grond in. Om dit gedeelte van de houten palen te beschermen tegen houtrot, kun je dit gedeelte van de paal insmeren met een impregneermiddel. Vergeet hierbij niet de onderzijde van de paal mee te behandelen. Ook hier trekt vocht in.

Stap 3: uitmeten schutting

De eerste paal is korter dan de andere palen. Deze bevestig je namelijk aan de muur van je woning of garage. Houd bij de lengte paal, 5 cm extra aan. Zo kun je de schuttingdelen straks vrij van de grond plaatsen. Wanneer de paal aan de muur bevestigd is, kun je met behulp van een metselkoord een lijn uitzetten waar de schutting moet komen te staan. Meet alvast uit waar de palen moeten komen te staan en houd hierbij rekening met het bevestigingsmateriaal, door 1 cm extra uit te meten, zit je altijd goed.

Stap 4: eerste paal plaatsen

Met een grondboor maak je het gat waar de paal moet komen te staan. Je hoeft het gat niet helemaal uit te boren. Met de palenrammer kun je de paal straks goed diep en stevig de grond indrukken. Plaats de paal in het gat en doe dit waterpas, zodat je schutting straks mooi recht komt te staan. Werk per schuttingdeel 

Stap 5: schuttingdeel bevestigen

De eerste twee palen waar het eerste schuttingdeel tussen geplaatst kan worden, staan. Met het bevestigingsmateriaal wordt het schuttingdeel aan de palen bevestigd. Let er hierbij op dat je deze niet op beide zijden van de paal op dezelfde hoogte bevestigd. De schroeven raken elkaar dan en kunnen scheef gaan zitten. Bij deze stap zijn twee mensen nodig. De ene houdt het scherm vast, de andere bevestigt het scherm aan de paal. Plaats de schutting enkele centimeters boven de grond, zo voorkom je dat het hout in aanraking komt met de grond en sneller gaat rotten.    

Stap 6: gehele schutting plaatsen

Nu het eerste schuttingdeel staat, kun je vanuit hier verder werken. Bepaal waar de volgende paal moet komen te staan, maak een gat met de grondboor, plaats de paal en druk deze stevig de grond in met de palenrammer. En zo ga je verder tot je schutting klaar is.

Stap 7: schutting afwerken

Je schutting staat en het is tijd voor de afwerking. Op de palen kun je een afdekkapje plaatsen. Deze voorkomt dat het water in de palen komt en zorgt tevens voor een mooie strakke afwerking. De houten schutting kun je afwerken met een beits. Dit verlengt de levensduur van het hout en ziet er ook nog eens fraai uit.

Meer video’s over hoe je zelf een schutting kunt plaatsen

Een houten schutting van planken maken

Een houten schutting met ijzeren palen plaatsen

Populair artikel in de categorie klussen: Hoe kan je zelf je smartphone repareren?

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>