Hoelang moet je aardappelen koken?

hoelang aardappelen koken
Waldo Taekema
Waldo Taekema
06/10/2023
270

Aardappelen koken, het lijkt een simpele taak maar vraagt vaker toch iets meer precisie en kennis dan je in eerste opzicht zou verwachten. Onder andere vereist het veel precisie en enige kennis van basisprincipes. Het kookproces begint al vroeg, want tijdens de selectie van de aardappelen ben je hier al mee bezig. Daarnaast is de voorbereiding en kookmethode belangrijk. Deze kan verschillen op basis van wat voor gerecht je klaar wilt maken, bijvoorbeeld sous vide. Soms heb je een vastere vorm van aardappelen nodig, terwijl je de andere keer juist een minder vaste en zachtere vorm nodig hebt (voor bijvoorbeeld stamppotten). Hoe dan ook, dit verschil in soorten aardappelen vereist ook een andere aanpak qua kookmethoden. In deze blog gaan we je hier meer over vertellen en je aangeven waar je op moet letten bij het aardappelen koken.

Het begint bij de selectie van je aardappelen

Aardappelen komen in verschillende vormen, groottes en maten. Per vorm is er ook een andere structuur aanwezig in de aardappel, die cruciaal kan zijn voor de smaak. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste soort aardappel gebruikt in je maaltijden , zodat deze goed past bij de algehele maaltijd. Vastkokende aardappelen kun je bijvoorbeeld gebruiken in salades, terwijl de kruimige variant vooral handig is voor puree. Heerlijk bij asperges! Klik hier om te lezen hoelang asperges moeten koken. Door de juiste soort bij het juiste gerecht te kiezen, zorg je ervoor dat je altijd een aardappel hebt die bij het gerecht past.

Voordat je de aardappelen gaat koken

Voordat je begint met koken, is het essentieel dat je de aardappelen goed wast en eventueel schilt. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vuil verwijdert is, maar het haalt ook eventuele schadelijke stoffen op de schil weg. Zorg daarom dat je bij het bereiden van aardappelen, de aardappel goed schoonmaakt. Houdt hem een tijdje onder de kraan en was de viezigheid van de aardappel af. Vervolgens kun je de aardappel nog schillen en is je aardappel gereed om gebruikt te worden in je favoriete gerecht.

aardappelen koken

De verschillende kookmethoden voor je aardappelen

Er bestaan een hoop verschillende manieren om je aardappels te koken, onder andere kun je hiervoor een pan of snelkookpan gebruiken. Daarnaast kan zelfs een magnetron gebruikt worden om je aardappelen te bereiden. De keuze van de methode heeft invloed op de smaak of textuur van de aardappelen. Sommige kookmethoden zullen ervoor zorgen dat je hardere aardappelen krijgt, terwijl een andere kookmethode juist zorgt voor het tegenovergestelde. Ook hangt de kooktijd van aardappelen af van verschillende factoren waaronder de soort en grootte aardappel. Over het algemeen hebben vastkokende aardappelen 20 tot 25 minuten nodig. Kruimige aardappelen hebben daarentegen 15 tot 20 minuten nodig voor ze gaar zijn. De kleine krieltjes kunnen al binnen 10 tot 15 minuten klaar zijn.

Hoe kun je aardappelen koken

Hoelang je aardappelen moet koken is niet alleen afhankelijk van de soort aardappel, maar ook van de voorbereidingsmethode. Dit is overigens niet alleen bij aardappelen het geval, want ook voor bloemkool koken zijn er verschillende bereidingsmethodes. Elk van deze voorbereidingsmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen. We bespreken hieronder de twee meest voorkomende methoden.

Lees ook:  Hoe word je fit op latere leeftijd?

Aardappelen koken in een pan

Dit is een zeer traditionele manier om aardappels te koken en het geeft een goed resultaat op het gebied van de smaak en de textuur. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt aanpakken.

 • Doe de aardappelen in een pan en zorg dat er genoeg water in staat zodat de aardappelen onder water staan
 • Voeg hier vervolgens wat zout aan toe en breng vervolgens het water aan de kook
 • Zet het vuur vervolgens lager en laat nu de aardappelen 15- 25 minuten koken, dit is weer afhankelijk van de grootte en de soort.
 • Giet vervolgens het water af en laat nu de aardappelen even uitdampen.

Aardappelen koken in een snelkookpan

Deze methode lijkt heel veel op het koken van aardappelen in een pan. Het verschil zit hem vooral in het feit dat je met een snelkookpan de aardappelen sneller kunt koken en dus ook sneller klaar bent. Hieronder geven we stap voor stap weer hoe je dit dient aan te pakken.

 • Doe de aardappelen in de snelkookpan en zorg ervoor dat je genoeg water gebruikt. Zorg er in ieder geval voor dat de aardappelen onder water staan.
 • Vervolgens voeg je wat zout toe aan de aardappelen in het water en breng je het aan de kook op hoog vuur.
 • Nu kun je het vuur lager zetten en kun je de aardappelen 10 , 15 of 20 minuten laten doorkoken. Bij 10 minuten heb je beetgare aardappelen, bij 15 minuten zullen de aardappelen een beetje knapperig zijn en bij 20 minuten zullen ze erg knapperig zijn.
 • Je aardappelen zijn nu klaar!

Lees ook: rijst koken

Aardappelen koken in de magnetron

Ja, je leest het goed. Naast de pan en snelkookpan kun je ook de magnetron gebruiken om aardappelen klaar te maken. Je moet dit wel op een bepaalde manier doen, die wij hieronder gaan uitleggen!

 • Als eerste moet je de aardappelen schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Dit betekent dus eerst de aardappelen afwassen, de schil verwijderen en tenslotte alles in kleine blokjes snijden.
 • Vervolgens pak je een kom , die tegen microgolven kan, en vul je deze met de aardappelen en water.
 • Vervolgens zet je het geheel in de magnetron en zet je deze op 600 watt. Zet de timer op 7 minuten en kook ze gaar
 • Na 7 minuten zullen de aardappelen gaar zijn en klaar zijn om op te eten!
hoelang aardappelen koken

Conclusie

Op de vraag : "Hoelang aardappelen koken?", zijn dus meerdere antwoorden mogelijk. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel factoren afhankelijk van de kooktijd van je aardappelen en kun je dus geen centraal antwoord geven. Wel kunnen we een gemiddelde indicatie geven en dat zal ongeveer 20 tot 25 minuten zijn. We hopen dat je van deze blog hebt genoten en nu meer weet over de kooktijd van aardappelen. Ook hebben we een interessante blog geschreven over hoelang je pasta moet koken! Net zoals bij aardappelen zal je ook hier zien dat er meerdere kookmethoden zijn.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek