Bloemkool koken

11/08/2023
46

Bloemkool is een van de meest gegeten groentes in Nederland, net zoals broccoli. Een groente dat past in een gezond dieet. Heb je nog tips nodig om zelf een voedingsschema te maken? Klik dan hier. Bloemkool is erg lekker als je het goed bereid. Je kan bloemkool op verschillende manieren bereiden, maar de meeste mensen houden ervan om bloemkool te koken. Bloemkool koken is een snelle en makkelijke techniek, maar hoe lang moet bloemkool koken? Hier lees je tips hoe je gemakkelijk bloemkool kunt koken en we laten een video ter instructie zien. In bovenstaande video wordt uitgelegd hoe je de bloemkool kunt snijden, zodat je het mooi kunt presenteren. Hieronder zie je een andere manier uitgelegd hoe je kunt bereiden, namelijk in de oven. Naast koken is dit ook een makkelijke en snelle manier! Lees dit artikel verder om meer te weten over bloemkool koken.

Hoe lang moet je bloemkool koken?

Om bloemkool te laten koken snijd je eerst de bloemkool. Begin met het eraf snijden van de onderkant van de bloemkool. Haal vervolgens de bladeren weg en snijd de bloemkool in roosjes. Je kunt ervoor kiezen om grote roosjes te snijden of als je van kleinere stukken houdt, dan snijd je kleinere roosjes. Nu kunnen we gaan beginnen met het koken van de bloemkool.

 1. Pak een pan en vul de pan met water, maar let op! Zorg dat je niet te veel water erbij doet, want dan gaan de vitamines verloren.
 2. Voeg wat zout toe en zet de pan op het vuur. Als het water kookt kun je de bloemkool toevoegen.
 3. Laat de bloemkool voor ongeveer 8 tot 10 minuten koken.
 4. Als ze de roosjes gaar zijn dan giet je de bloemkool af in een vergiet.
 5. Breng de bloemkool op smaak.

Volgens deze video van Libelle Lekker moet je bloemkool dan ook zo'n 8 minuten in licht gezouten water koken.

Andere bereidingsmanieren voor bloemkool

Zoals we eerder al zeiden kun je bloemkool op verschillende manieren bereiden. Wanneer je bloemkool op een andere manier bereid kan het zijn dat je een andere textuur krijgt, dan wanneer je gewend bent om de groente altijd te koken. Hieronder lees je welke andere bereidingsmanieren er zijn voor bloemkool.

Stomen

Om de vitamines te behouden die in bloemkool zitten is stomen een simpele bereidingsmanier. Dit kun je door middel van een speciaal stoommandje of stoombakje die je onderin de kookpan kunt leggen eenvoudig doen. Je doet water tot aan de stoommand, zodat de bloemkool zelf niet onder water komt te staan. De kooktijd van stomen is ongeveer 8 tot 12 minuten. Houd er rekening mee dat wanneer je grote bloemkoolroosjes wilt stomen het langer duurt voordat ze beetgaar zijn. In de video hieronder zie je meer informatie wat het voordeel is van stomen en hoe je het uitvoert.

Bakken

Snijd de bloemkool net zoals wanneer je bloemkool gaat koken. Pak een pan en voeg er olie of boter in. Voeg daarna de bloemkool toe en bak ze voor ongeveer 20 tot 25 minuten gaar, knapperig en mooi bruin. Door bloemkool te bakken krijg je een andere textuur namelijk een knapperige bite. Wij raden je aan om kruiden zoals kerrie te gebruiken of voeg naar smaak wat kokosrasp toe! Probeer eens gebakken bloemkool samen met couscous.

Lees ook:  Hoe moet je je tanden goed verzorgen?

Grillen

Bloemkool valt snel uit elkaar, daarom moet je de bloemkool anders snijden wanneer je ervoor kiest om het te grillen. Snijd de bloemkool in dikke plakken van boven naar beneden. Houd aan dat de plakken een dikte hebben van 1,5 tot 2,5 cm. Wij raden aan om de plakken eerst te koken of liever te stomen! Vervolgens dep je de plakken droog en bestrijk je ze met olie. Kruid naar wens de plakken met peper, zout en eventueel kerriepoeder. Grill de bloemkool enkele minuten per kant. Onze tip: grill de plakken op de barbecue voor een heerlijke houtskoolsmaak. Ben je fan van barbecueën? Wij hebben ook uitgelegd hoe een Koreaanse bbq werkt!

Bloemkool tips

Nu weet je hoe lang bloemkool moet koken en welke andere bereidingsmanieren er zijn om bloemkool te bereiden. Hieronder geven wij nog een aantal bloemkool tips zodat jij precies weet wat je met een bloemkool allemaal kan.

 • Rekenen op 250 tot 300 gram bloemkool per persoon. Niet alle bloemkolen zijn even groot en je haalt de steel en bladeren van de bloemkool ervan af. Een kleine bloemkool is genoeg voor 2 personen, maar ben je met 4 of 5 personen? Dan moet je een grote bloemkool uitkiezen.
 • De bloemkoolbladeren kun je ook eten. Probeer ze eens te roerbakken of voeg ze toe aan een stamppot. Weggooien is zonde, dus experimenteer ermee wat jij het lekkerste vindt.
 • Bloemkool bewaar je in de koelkast, maar je kunt overgebleven bloemkool ook invriezen. Zo kun je op een ander geschikt moment nog genieten van een heerlijke bloemkool.
 • Gooi restjes bloemkool niet weg, maar voeg ze toe in je smoothie. Zo krijg je onopgemerkt meer groente binnen op een dag en het is gezond! Lees hier hoe je zelf een smoothie moet maken.
 • Probeer eens een bloemkool met een kleur. Let er dan wel op dat na het koken kleur kan zijn verdwenen. Daarom kun je er beter voor kiezen om de bloemkool te bakken of te grillen.
 • Je kunt ook gesneden bloemkool kopen in de winkel. Houd er wel rekening mee dat gesneden bloemkool sneller bederft. Laat het niet te lang in je koelkast liggen, want het zou zonde zijn als je het moet weggooien!
 • Kweek je eigen groente! Je kan heel makkelijk zelf je bloemkool kweken in een zelfgemaakte moestuin. Zo heb je je groente verser dan vers.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek